Кадиев прокара таван на лихвите и таксите по потребителските кредити

25484
Кадиев прокара таван на лихвите и таксите по потребителските кредити
Снимка: БГНЕС

След като по-рано днес беше решено да няма такси за усвояване и управление на потребителски кредити, червеният депутат Георги Кадиев успя да прокара нов текст в Закона за потребителския кредит – лихвите и таксите по такъв кредит да не са по-големи от най-много пет пъти законовия лихвен процент.

Законовата лихва се определя от Министерския съвет. Той се изчислява по следната формула – основен лихвен процент (0,1%, тъй като в България действа валутен борд) плюс 10%. Съответно таванът за всички потребителски кредити ще е 50,5%.

Няма да има такси за усвояване и управление на потребителски кредит

Банките вече няма да вземат такси за усвояване и управление на потребителски кредит. Това стана ясно с приет на второ четене текст в но...

„Това обхваща всички потребителски кредити, включително ипотечни и бързи. До момента имаше разграничение до 400 и над 400 лева – сега го няма. Всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни. Приехме ако някой е платил след датата на влизане в сила на закона лихви по-големи от законовото ограничение, да му бъдат върнати обратно”, заяви Георги Кадиев, цитиран от Агенция "Фокус".

„Банките бяха много против, макар че това реално не ги засяга, защото техните лихвени проценти са далеч под 50. Това засяга тези кожодерски фирми за бързи кредити, които в много чести случаи стигат и до 1200 % или 100 % на месец. Имало е такива случаи, в които взимате 500 лева, след един месец дължите 1000, след една година – 5000. В момента спираме това нещо”, посочи Кадиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика