Каква е средната заплата в България?

15905
Каква е средната заплата в България?
Снимка: iStock

Средната месечна работна заплата в страната нараства през последното тримесечие на 2022 г. със 7,8% спрямо предходните три месеца, достигайки 1879 лева, като спрямо края на 2021 г. нараства с цели 16,6 на сто. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2022 г. нараства с 13,5% в обществения сектор, а в частния сектор – със 17,7 на сто.

През октомври 2022 г. средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1839 лева, през ноември се е повишила до 1851 лева, след което през декември е нараснала до 1947 лева.

Българската икономика расте в края на 2022 г. Ето с колко

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие, са: "Образование" - ръст с 19,7%, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 14,9%, "Финансови и застрахователни дейности" - с 12,6%, и "Хуманно здравеопазване и социална работа" - с 11,0%.

На годишна база средната месечна работна заплата през периода октомври - декември 2022 г. (спрямо последното тримесечие на 2021 г.) бележи най-голямо e увеличението в икономическите дейности: "Селско, горско и рибно стопанство“ - с 23,4%, "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - с 23,1%, и "Други дейности" - с 22,1%.

ЕК очаква силен ръст на заплатите в България

Европейската комисия очаква стабилен ръст на заплатите у нас. Тя обяви по-добра прогноза за икономиката на България в своята зимна икон...

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2022 г. са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 4417 лева), "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (заплата от 2934 лева) и "Финансови и застрахователни дейности" (със заплата от 2853 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 1088 лева), "Други дейности" (1275 лева) и "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ (заплата от 1356 лева).

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика