Калфин: Вдигането на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант

24141
Калфин: Вдигането на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант
Снимка: АБВ

Увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране с два месеца е поносим вариант и няма да затрудни никого. Не намирам нито един аргумент на това ние да продължаваме да се запъваме, да не търсим трайно решение и средата на декември хората да не знаят на колко години ще се пенсионират следващата година. Това заяви социалият министър Ивайло Калфин днес.

Попитан дали ще прокара увеличението дори и синдикатите да не се съгласят, министърът заяви, че се надява те все пак да застанат зад идеята. "Аз много се надявам да получим тяхната подкрепа за едно по-плавно нарастване. Като идеята за 2 месеца не е само да намалим четирите на два, а да се договорим за дългосрочно повишаване на възрастта. Като казвам дългосрочно имам предвид със стъпки – един и два месеца, така че да се стигне до траен резултат в рамките на 10 – 15 години, а за жените по-дълъг, за категорийните работници още по-дълъг, т. н. Но да решаваме на парче въпросът само за следващата година, мисля, че няма да е добра идея", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Готвят критерии за персонални пенсии на хора със заслуги към държавата и нацията

До следващата седмица социалното министерство ще подготви критериите за отпускане на персонални пенсии на лица, които имат особени засл...

Преди дни на протеста си КНСБ заявиха, че само ГЕРБ и РБ са против замразяване на пенсионната възраст. Социалният министър обаче заяви, че в парламента има усещане за обратното и политическите сили искат реформи.

Министърът съобщи, че утре е поредната среща между социалните партньори, а предложенията за законодателни промени, които ще се отразят в проектобюджета, трябва да бъдат внесени до вечерта.

Според Калфин има няколко варианта, които се оформят като възможни да бъдат подкрепени. По думите на министъра се търси решение за плащането на пенсиите на категорийните работници и днес е имало разговори с частните пенсионни фондове.

Той допълни, че е воден разговор и със земеделския министър Десислава Танева за това увеличението на минималния осигурителен доход на земеделските и тютюнопроизводителите да не е 420 лв.

Калфин с четирима заместници

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин представи екипа, с който ще си партнира на първа пресконференци...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика