Калфин за пенсионната реформа: Има остри несъгласия за осигуровките и възрастта

17242
Калфин за пенсионната реформа: Има остри несъгласия за осигуровките и възрастта
Снимка: БГНЕС

Остри несъгласия на заседанието на т.нар. Тристранка (НСТС) имаше от страна на работодателите по темата за осигуровките и от страна на синдикатите по темата за увеличаването на възрастта за пенсиониране, особено за категорийните работници. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на брифинг след Тристранката, предаде Агенция "Фокус".

"Всеки един от участниците имаше най-доброто желание да намери най-добрия вариант. Има съгласие по няколко теми, които за мен са особено важни. Необходима е задължителна промяна на сегашната система, има подкрепа за усилието, което всички ние правим, действително да се заемем със съответните изчисления, мерки, дебати", посочи Калфин.

Борисов бистри пенсионната реформа със синдикатите и министри днес

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне със синдикатите, за да обсъдят пенсионната реформа, предлагана от социалния министър Ивайло Калфин...

"Има съгласие, че подходът е добър, освен че е максимално отворен и прозрачен, ние се занимаваме с целостта на пенсионната система", подчерта министърът. Той уточни, че се разглежда всеки един от елементите, които би могъл да доведе до подобряване. "С тези елементи не приключваме работата си по системата", отбеляза Калфин.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов категорично обяви, че правителството няма да отстъпи относно вдигането на пенсионната възраст. "Знам, че е много популистко да говорим за запазване на възрастта, но при този демографски срив, това няма как да се случи. Ако това не се направи, остава старият закон", обясни Борисов пред синдикатите и работодателите. Особено щекотлив е въпросът за пенсионирането на хората от системата на МВР и военните. Там Ивайло Калфин иска да бъде вдигната възрастта до 55 години. Минимална възраст за пенсия в сектор "Сигурност" да е 52 години и 10 месеца още от 1 януари догодина, настоява социалният министър.

Относно осигурителните вноски предложението на държавата е да се повишат вноските за фонд „Пенсии“ и фонд „Безработица“ в период от 12 г. с общо 4,5 % (през една година с 0,5% вноската за фонд „Пенсии“ и на следващата година – с 0,2% на вноската за фонд „Безработица“). БСК обаче се обяви против още преди срещата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика