Казусът със Сметната палата стигна и до Брюксел

26835
Казусът със Сметната палата стигна и до Брюксел
Снимка: БГНЕС

Сметната палата отнесе и до Брюксел недоволството си от подготвяните законови промени, които, според институцията, ограничават сериозно нейната независимост и позволят некомпетентни хора да заемат длъжности в нея.

Проф. Валери Димитров (председател на Палатата) запозна с предстоящите промени на модела на Сметната палата Ингеборг Гресле, евродепутат и член на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, съобщиха от институцията.

Димитров е в Брюксел по покана на Гресле, съобщиха от пресцентъра на Сметната палата. В срещата е участвал и Йенс Гайер, член на комисията. Професор Димитров е разговарял и с Бодуен Бодро, отговарящ за одитите в кабинета на еврокомисар Алгирдас Шемета.

Председателят на Сметната палата е заявил, че в резултат на предстоящите промени институцията ще се депрофесионализира.

Проблемът заслужава да бъде представен пред Европейския парламент, защото в България Сметната палата одитира не само парите на българския данъкоплатец, но европейски средства. Затова Европейският парламент и Европейската комисия имат интерес България да има независима Сметна палата, заяви пред журналисти проф. Димитров.

Очевидно идеята е да се замени досегашното ръководство с 9-членна колегия, изградена на партийно-квотен принцип от представители на управляващото мнозинство, посочи още Димитров.

Гресле е изразила подкрепа. Пред журналисти тя заяви, много се тревожи, "защото България има повече проблеми от останалите държави в Европейския съюз. Имаме нужда от независима и добре работеща Сметна палата, която да заслужава доверие с наблюдението си над изразходването на средствата от националния и от европейския бюджет. Намеренията за промяна на закона са много тревожни. Много се надявам правителството да се въздържи от предприемането на подобни мерки. Моля не правете това", призова Гресле.

Ще настоявам Европейската комисия да не дава повече средства на България от фондовете на ЕС, ако се приемат обсъжданите законови промени, заяви тя. Искаме България да получава и използва европейските средства, но трябва да бъдем уверени, че с тях нищо няма да се случи и парите ще отидат при онези, които трябва, подчерта евродепутатът.

България е заплашена от спиране на пари, ако не приеме законовите промени за независима Сметна палата

Ще се опитам да накарам Европейската комисия да не отпуска повече средства за България, ако законовите промени за Сметната палата бъдат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика