КЕВР одобри 60% по-скъп газ за август

3983
КЕВР одобри 60% по-скъп газ за август
Снимка: iStock

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м. август, считано от 1 август 2022 г., в размер на 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Толкова поискаха да е увеличението от "Булгаргаз".

Основната причина за поскъпването е подпалената от руския президент Владимир Путин война в Украйна, казват от КЕВР.  В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност, много от държавите в Европа също сключват краткосрочни договори. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на международните индекси.

Имуществени декларации от КЕВР - купуват се апартаменти

Кои са по-интересните данни от имуществото на членовете на КЕВР – актуалният регистър с декларации вече е обновен. Съгласно акту...

Независимо от увеличението данните показват, че цената на природния газ в България остава по-ниска от цените на европейските газови борси - на най-големия газов хъб в Европа - холандския TTF, те отбелязаха нов исторически ръст и достигнаха до над 212 евро/МВч. Към днешна дата цената там е малко над 202 евро - с доставка за септември.

От КЕВР уточняват, че основната причина за по-ниската цена у нас са благоприятните ценови условия по договора за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на значително по-ниска цена и не са обвързани с цените на международните борси, а с цените на петрола за 6 месеца назад. Това всъщност е 1/3 от договореното количество от 1 млрд. куб. метра месечно - цялото количество може да е на такава цена, ако бъде пуснат гръцкият интерконектор, което ще значи значително поевтиняване на газа в България като цяло.

Комисията определи цената след извършен подробен анализ на предоставените данни и документи във внесеното на 1.08.2022 г. ценово заявление на "Булгаргаз". Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на четири източника. В ценовия микс е включено количество по договора за доставка на природен газ в съответствие със сключеното четвърто споразумение с компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г. Необходимите количества природен газ за м. август са осигурени от "Булгаргаз" и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/. Общественият доставчик е изискал оферти от търговци на природен газ от региона и по критерий "най-ниска доставна цена" е сключил договори с две компании. В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ "Чирен".

Напрежение между КЕВР и "Булгаргаз", регулаторът заплаши със санкция

В началото на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) възникна напрежение между председателя на регулатора Иван...

Съгласно чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката при изпълнение на правомощията си за ценово регулиране КЕВР е длъжна да гарантира, че утвърдената цена на природния газ ще възстанови икономически обоснованите разходи за дейността на "Булгаргаз". Друг основен законов принцип, от който Комисията се ръководи, е ценовото решение да осигурява баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите като създава предпоставки за енергийни доставки при минимални разходи.

ОЩЕ: "Булгаргаз" прогнозира немалко поевтиняване на газа за октомври

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...