КЕВР взе лиценза на "Топлофикация - Габрово"

2323
КЕВР взе лиценза на "Топлофикация - Габрово"
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с което прекрати лицензиите на „Топлофикация - Габрово" за дейностите „производство на електрическа и топлинна енергия" и „пренос на топлинна енергия", съобщиха от регулатора. Искането за прекратяване беше подадено от самото топлофикационно дружество поради техническа невъзможност за изпълнение на лицензионната дейност.

Още: Топлофикация Габрово не иска да работи за парно и топла вода в Града на шегите

Преди да приеме решението, в съответствие с нормативната уредба КЕВР извърши анализ дали прекратяването на лицензионната дейност може да доведе до нарушаване сигурността на снабдяването на клиентите с електрическа или топлинна енергия, или да застраши националната сигурност и обществения ред.

Изискани са становища от Министерство на енергетиката, МРРБ, МО, ДАНС, Областния управител на Габрово, кмета на община Габрово и Омбудсмана на Република България, както и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО ЕАД) и „Електроразпределение Север".

Проверки

Извършените проверки от контролните органи на енергийното министерство и на КЕВР са констатирали, че енергийният обект за производство на електрическа и топлинна енергия е в техническа невъзможност да работи през предстоящия отоплителен сезон 2023 – 2024 г. и да снабдява с топлинна енергия общо 4208 абонати, в това число: 4113 битови и 95 стопански потребители.

Топлинните мощности на централата са неработещи от месец май 2023 г., липсва достатъчен оперативен и ремонтен персонал, не са изпълнени голяма част от дадените предписания. Установено е, че ремонтната програма е без конкретни срокове и финансиране и включва само отстраняване на течове по тръбопроводи, подмяна на спирателна и регулираща арматура по топлопреносната мрежа и частична подмяна на тръбопроводи.

В решението на КЕВР се посочва, че независимо от преустановяването на лицензионните дейности от „Топлофикация-Габрово", за клиентите на дружеството е гарантирана възможността да се отопляват чрез електрическа енергия. Изисканата информация от ЕСО е потвърдила, че дори при по-студена зима мощностите са достатъчни за обезпечаване електрозахранването на потребителите в Габрово и няма да се стигне до претоварване на електропреносната мрежа. По данни на „Електроразпределение Север" след спирането на ТЕЦ „Габрово" инсталираната мощност по подстанциите в града също разполага с достатъчен резерв.

Държавна помощ за абонатите

С решение на Министерския съвет от 19 октомври, за битовите клиенти на дружеството, които няма да имат централно топлоснабдяване през отоплителния сезон 2023-2024 г., е одобрена Програма за подпомагане в размер до 730 000 лв., предвиждаща фиксирана сума на 1 мегаватчас. По този начин се смекчават икономическите последици за тях.

Още: Държавата отпусна пари за парно в Габрово

Преустановяването на дейността на „Топлофикация-Габрово" не създава опасност за националната сигурност и обществения ред, тъй като по информация от компетентните органи дружеството не попада в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, се казва още в съобщението на КЕВР.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика