КС постанови, че е незаконно да се изгражда техническа инфраструктура върху дюни

26002
КС постанови, че е незаконно да се изгражда техническа инфраструктура върху дюни
Снимка: БГНЕС

Два текста от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие са били обявени за противоконституционни от Конституционния съд. Това обяви председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Текстовете, за които става въпрос, са чл. 17, ал. 2, т. 6 и чл. 17а, ал. 1, т.2. Първият текст гласи дословно - извън случаите по ал. 1, промяна на предназначението на земеделски земи и поземлени имоти в горските територии се извършва въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план за обекти със сертификат за клас инвестиция по Закона за насърчаване на инвестициите. Вторият текст посочва, че се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, промяната на предназначението и учредяването на ограничени вещни права върху пясъчните дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", освен в случаите, когато с влязъл в сила подробен устройствен план е предвидено изграждане на обекти на техническата инфраструктура.

Кметове срещу мораториума върху строителството край морето

Кметове на морски общини се обявиха против внесения от БСП мораториум за забрана на строителството по Българското Черноморие, предаде &...

Произнасянето на Конституционния съд е факт по искане на президента Росен Плевнелиев. По първия текст основният аргумент на президента е, че делегирането на общинските съвети да определят параметрите на инвестициите и съответно промяната на предназначението на земята е недопустимо съгласно Конституцията.

По втория текст се заключва, че оспорената разпоредба не отговаря на конституционното задължение на държавата да гарантира възпроизводство и опазване на околната среда и не постига заявените от законодателя цели за опазване на дюните по крайбрежието на Черно море. Допуснатото изключение за обекти на техническата инфраструктура и тяхното изграждане не държи сметка дали това са обекти - публична собственост, които се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и обществото, и обекти - частна собственост, и не е обоснован надделяващ обществен интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика