Кукушева: Увеличението на цената на тока ще се отрази много зле на производителите

11984
Кукушева: Увеличението на цената на тока ще се отрази много зле на производителите
Снимка: БГНЕС

Много зле ще се отрази увеличението на тока на производителите. Трябва да се сложи край на това да се третира бизнесът като човек, който злоупотребява. Това коментира Мариана Кукушева, председател на УС на Браншовия съюз на хлебопекарите и сладкарите във връзка с увеличението на цената на тока, пред "Фокус".

"Бизнесът и в момента, ако се приемат цени, таксата "Задължение към обществото" се увеличава от 18 лева на 40,83 лева. Това е над 130% увеличение. В крайна сметка сумата, фактурирана в една фактура с едно и също потребление от предходния месец ще бъде увеличена с 20%", обясни Кукушева.

Сивият сектор при производството на хляб е неизмеримо голям

Процентът на сивия сектор в производството на хляб не може да се изчисли, а и никой не го изследва. Той е удобен и се отчита някъде. То...

По думите й във всеки един отрасъл ще има още и още увеличение. "В момента вече има увеличаване на цените. Това се прави авансово с идеята да могат да бъдат разплатени идващите фактури. Пазарът вече се изкривява", посочи Кукушева.

Според нея това, че правителството се е обявило против увеличаване цената на тока, не означава спиране и преразглеждане на системата за работа в енергетиката. "Политическите сили търсят работни места на своите симпатизанти точно в тези държавни сдружения и фирми, защото заплатите са достатъчно високи, отговорностите никакви почти и защото всички разходи се покриват през сметките на потребителите. Възобновяемите източници в България се доближават по процент до тези в Германия на глава от населението", допълни Кукушева.

Тя обясни, че ако токът поскъпне, цената на хляба ще се усети най-малко, защото е в стотинки. Според нея обаче абсолютно всичко ще бъде покачено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика