Куюмджиев не очаква поскъпване на тока сега, а след време

25143
Куюмджиев не очаква поскъпване на тока сега, а след време
Снимка: БГНЕС

България е една от сравнително енергийно независимите държави в ЕС, ако говорим от гледна точка на съотношението природен газ – въглища – атомна енергетика. Това заяви червеният депутат Явор Куюмджиев. Той коментира състоянието на енергетиката и доставките на газ от Русия заедно с бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

ЕРП-тата се гледаха като писани яйца и сега исканията им за поскъпване на тока са нереални. В договорите с ЕРП-тата има гарантирана „норма на възвръщаемост” – а това е другата дума за печалба, посочи Куюмджиев. Това предизвика Николов да го попита като „норма на възвръщаемост” и „печалба” е едно и също, защо не се нарича директно печалба? ( бел. ред. - всъщност нормата на възръщаемост представлява определен процент на възстановяване на инвестиции от страна на дружествата. В момента тя е 8% - ако вложиш 100 лева, държавата ти връща 8 лева). ЕРП-тата идват всяка година при ДКЕВР и искат за година да им се върнат инвестициите пак за една година – е няма такъв бизнес, продължи Куюмджиев, без да даде реален отговор на Николов. Той каза още, че не може кражбите на ток да са технологични загуби.

EVN поиска до 9% поскъпване на тока, иначе може да има режим след време

Специално за дружествата от групата на EVN има нужда от увеличение на цената на тока от 7-9% от 1 юли. Бяхме свидетели как на три пъти ...

Николов обаче припомни, че по времето на сегашното управление вече бяха сменени няколко председатели на ДКЕВР. Сега управляващите казват, че енергетиката има резерви, а според Световната банка дълговете в енергетиката на България растат. Управляващите намалиха цената на тока за сметка на дружествата, които се декапитализираха. Ако продължаваме така, до 2030 година задълженията в енергетиката ще са толкова големи, колкото е обемът на събиране на ДДС в страната – около 20 млрд. лева, подчерта Валентин Николов.

Куюмджиев категорично заяви, че няма да има поскъпване на тока от лятото - заради намерените от БСП резерви в системата, на което Николов подхвърли, че явно след като червената партия ги е намерила тези резерви, изглежда ГЕРБ са ги натрупали. Все някога обаче поскъпване ще има – заради инфлация, може би догодина, завърши червеният депутат.

Доставките на природен газ

По отношение на опасността от спиране на газовите доставки от Русия, Куюмджиев и Николов също дадоха своя коментар. В момента имаме реверсивен газов поток от Гърция – натам можем да отпускаме газ и да теглим газ. Това се случи по времето на „лошата” Тройна коалция. А по времето на ГЕРБ трябваше да бъдат завършени още два проекта – връзката с Румъния и разширението на хранилището в Чирен, подчерта Явор Куюмджиев. Куюмджиев обаче пропусна да каже, че връзката е Румъния е еднопосочна – ние можем да даваме на северните ни съседи, но те на нас – не. Официално това се отрича, но на румънска територия няма компресорна станция, с която да се обърне потока.

Стойнев мисли, че цената на тока няма да мръдне през тази година

Тази година според мен няма да има никаква промяна на цената на електроенергията нито нагоре, нито надолу, заяви енергийният министър...

В студиото на Нова телевизия Куюмджиев хвърли сериозно обвинение – че интерконекторната връзка с Румъния не е била завършена през май миналата година, както е било по план, защото конкурсът бил порочен. Италианска компания го е спечелила с нереално ниски цени, а човек от ГЕРБ отишъл и казал на българска фирма, която също участвала, че „проваля европейското бъдеще на България” и затова накрая тази компания загубила. Кой е този човек – кажете му името, контрира Николов. Куюмджиев отвърна, че знае кой е, но няма да говори с имена.

През май 2013-та година, след управлението на ГЕРБ, газохранилището в Чирен имаше 60 млн. куб. метра природен газ, хвърли обвинение към ГЕРБ Куюмджиев . По принцип газохранилището в Чирен се пълни (нагнетява) през лятото – малко над 400 млн. куб. метра. Освен хранилище, Чирен е и находище, напомни Валентин Николов. И попита Куюмджиев – след като бившият шеф на „Булгаргаз” Димитър Гогов взе заем, за да се напълни хранилището до 400 млн. куб. метра, защо това не е свършено? Червеният депутат обаче отвърна, че през есента са били нагнетени 390 млн. куб. метра, на което Николов се изсмя и каза, че не е вярно. Преди два дни бившият енергиен министър Трайчо Трайков обясни, че в хранилището има около 200-220 млн. куб. метра газ. Дневно България потребява 8 – 10 млн. куб. метра и ако опрем само до Чирен, ще имаме 3 млн. куб. метра дневно – сами си правете сметката, каза бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика