КЗК лепна страхотна глоба на "Олинеза" заради заблуждаваща реклама

8211
КЗК лепна страхотна глоба на "Олинеза" заради заблуждаваща реклама

И Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи солена глоба на един от големите производители на майонеза у нас - "Олинеза". Глобата е в размер 253 960 лв., а решението на КЗК е взето на 9 декември тази година.

Решението касае рекламно послание на "Олинеза" - т.нар. "-15%". Такова беше анонсираното в рекламата намаление на "Олинеза трапезна майонеза" от 200 грама, но се оказа, че не навсякъде в магазините в България всъщност има обявено намаление на продукта от 15%. Причината да го няма това намаление е, че „Олинеза” ООД прави въпросната отстъпка от доставната цена само на свои партньори и съответно в техни търговски обекти продуктът се предлага с намаление, докато рекламата внушава друго. Точно това е нарушение според чл. 33 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК): "Заблуждаваща е всяка реклама, която по какъвто и да е начин, включително по начина на нейното представяне, подвежда или може да подведе лицата, до които е адресирана или достига, и поради това може да повлияе на тяхното икономическо поведение или по тези причини нанася или може да нанесе вреди на конкурент".

"Златно сърце" за майонеза "Краси"

Най-популярната марка майонеза у нас получи поредно признание на Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговор...

КЗК постанови, че рекламата "-15%" е заблуждаваща по своя характер от гледна точка на нейното представяне и създава у потребителите заблуда по отношение на цената на продукта и на начина на нейното формиране при прилагане на отстъпката от 15%. Следователно, рекламата на „Олинеза” ООД по отношение на промоцията „-15 %”, свързана с „Олинеза трапезна майонеза”, 200 гр., има заблуждаващ характер, тъй като може да подведе съществена част от лицата, до които достига и е в състояние да повлияе върху тяхното икономическо поведение.

Оказва се, че анонсирането на проценти намаление е практика, с която производителите търсят начин за привличане на клиенти към определени продукти. В някои случаи откровено информацията не е вярна, а в други случаи тя е непълна, което също е основание за констатиране на нелоялна търговска практика, както в случая с марка "Олинеза".

Припомняме, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) също санкционира "Олинеза" за заблуждаващата рекламна кампания. Там се стигна до съд, но съдът също подкрепи КЗП и позволи заповедта на Комисията за сваляне на рекламната кампания да бъде изпълнена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика