Лихвите по кредитите ще трябва да се преизчислят след 1 юли

10128
Лихвите по кредитите ще трябва да се преизчислят след 1 юли
Снимка: iStock/Guliver

Спешни промени в Закона за кредитните институции вкара в парламента председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. С тях се цели да бъде запушен вакуумът, който се очаква да се получи след 1 юли при определянето на лихвените проценти по кредитите. Промяната ще засегне повечето от кредитите, сключени в последните няколко години.

Преди година БНБ обяви, че от 1 юли 2018 г. спира да изчислява индекса СОФИБОР. Това е референтната стойност за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски кредити в България. Причината за това решение са затегнатите правила от Евросъюза след финансовата криза, когато стана ясно, че големи европейски банки са правили пазарни манипулации с индексите ЮРИБОР и ЛИБОР. Според нов еврорегламент базата за смятане на лихвите трябва да се изчислява само от лицензирани администратори. С формалното оправдание, че не разполага с подобен лиценз, БНБ реши да преустанови изчисляването и публикуването на СОФИБОР, но така и не стана ясно защо не е кандидатствала за лиценз.

Цената на потребителските кредити не пада въпреки ниските лихви

Въпреки спада на лихвите през изминалата година, цената на потребителските кредити не е станала по-ниска. Данните на БНБ показват около...

"За да се гарантират яснота и предвидимост на отношенията с потребителите", депутатът Менда Стоянова предлага промени в три закона, става ясно от мотивите към тях. Това са законите за кредитните институции, за потребителския кредит и за кредитите на недвижими имоти. В тях се въвеждат текстове, които указват, че референтните индекси за определяне на лихвените проценти от 1 юли трябва да бъдат предложени от всяка банка, като се спазват изискванията на специалния еврорегламент. Изрично е записано, че новият лихвен процент, който ще се образува след промяната, не може да надвишава размера на лихвата преди нея. Освен това всеки кредитополучател трябва да бъде уведомен от банката за промяната в договора. Ако потребителят не е съгласен с начина, по който вече ще се начислява лихвата, той може да го покрие предсрочно, но със съответната такса, пише Сега.

Промяната в определянето на референтни индекси, на базата на които се определят и лихвите по кредитите, ще засегне огромен брой кредитополучатели - по данни на в. "Банкер" 85% от кредитния пазар. Масово договорите за левови кредити, сключени след 2014 г., са върху СОФИБОР и те преобладават над заемите в евро. Има обаче опасност определянето на референтен индекс по кредитните лихви от всяка една банка да доведе до големи различия в третирането на клиентите в зависимост от това кога е сключен договорът с тях.

Именно заради това Асоциацията на банките в България (АББ) от известно време води преговори за спасяване на СОФИБОР. Отново по информация на в. "Банкер" се търси нов администратор, който да получи необходимия лиценз.

ОТ Асоциацията на банките в България уточняват, че ако се стигне до прекратяване на СОФИБОР, той ще бъде заменен с други, "публично достъпни индекси или с изчисления при използване на данни от официална статистическа информация". От асоциацията не могат да посочат какъв дял от кредитополучателите ще бъдат засегнати, защото това е индивидуална търговска информация на всяка банка. "Можем да кажем, че след законодателните промени през 2014 г., които въведоха използването от банките на тези индекси при определянето на референтен лихвен процент, броят на такива договори нарасна значително", коментираха от асоциацията.

Лихвите по кредитите тръгват нагоре

Лихвите по кредити тръгват плавно нагоре в края на следващата година. Макар банкери и консултанти да не очакват драстични промени, те с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика