Луда спекула с житото

6297
Луда спекула с житото

Луда спекула се завъртя на пазара на пшеница, коментират дългогодишни търговци на зърно от Добруджа. Според тях цените, на които се продава житото и у нас, и на международните пазари, са нереално високи. Причината е, че реколтата все още не е прибрана, за да е ясно дали има недостиг. Жътвата продължава в Русия, Украйна и Казахстан, които са най-големите производители в Черноморския регион, предаде Стандарт нюз.

Слухове за лоша реколта от царевица в САЩ и Аржентина обаче напомпаха цените до небето. Миналата година със старта на жътвата цената на пшеницата у нас е била със 100 лв. по-ниска - 350 лв. за тон франко пристанище. В момента сделките са от 430-440 лв. за тон, като има и единични за по 450 лв. за тон. Прекупвачи обикалят и пишат фактури за цена от 470 лв. за тон, но на практика после никой не ги плаща и фактурите се анулирани, коментираха производители и търговци.

Пшеницата рекордно скъпа

Цената на пшеницата е рекордно висока - вече се изкупува по 420 лева на тон - цена, която не е постигана от години, предаде стандарт ню...

Износителите чакат да видят поведението на Русия, Украйна към Египет и Сирия - дали ще направят дъмпинг на пазара за тези страни, както и какви добиви и количества ще приберат на Американския континент. В последните два дни дори на международните борси цената на пшеницата паднала с 20 евро за тон, до 210-220 евро за тон.

Скъпата пшеница ще повлече нагоре цените на хляб, мляко и месо, предупреди във вторник земеделският министър Мирослав Найденов. Самуните вече поскъпнаха на някои места, а след изказването на министъра - фурните още по-смело вдигат цените. В Кърджали увеличението с 10 ст. е за втори път през последните 20 дни, като стандартният бял и типов хляб от 650 грама вече се продава за лев.

В Старозагорско почти всички производители минаха психологическата граница от 1 лв. за 700 г. Първа пробва пазара една от големите фирми в бранша - "Хлебопроизводство", която в началото на седмицата вдигна цената с 5 ст. Конкурентите от другите две фирми изчакаха само ден-два и от сряда вдигнаха мизата с още 10-20 ст. Така може да се каже, че в една от житниците на България - Старозагорско, хората вече купуват най-скъпия хляб - по 1,20 лв. 700 г, или 2 лв. за килограм. А и това според производителите е само началото. Прогнозите са, че до есента самунът ще се търгува по 1,40-1,50 лв. Според тях и дума не можело да става за спекула, просто реално са увеличени производствените разходи. В сравнение с миналата година цената на брашното се е повишила от 550-600 лв. до 750 лв. за тон. Двойно са се увеличили и транспортните разходи, както и харчовете, свързани с по-скъпия ток.

Редактор: Ая Косарова

Пшеницата с най-добро качество от 20 години

Тази година реколтата от пшеница е най-добра като качество от двадесет години насам, обяви министърът на земеделието и храните д-р Мир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика