Лукарски реагира: Ще настояваме КЕВР да не вдига тока за бизнеса

10761
Лукарски реагира: Ще настояваме КЕВР да не вдига тока за бизнеса
Снимка: БГНЕС

Икономическото министерство не подкрепя предложениете промени за зелената енергия и такса „задължения към обществото”. Каквото зависи от нас като министерство, ще го направим, подчерта министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице” на bTV. Припомняме, че българските работодатели вече се възмутиха от предложенията на КЕВР. Комисията иска увеличение на таксата задължение към обществото, в която са включени зелени и прочие енергии (преференциални) - от 18,93 лева на 40,21 лева.

Само преди месец премиерът Бойко Борисов обеща да няма поскъпване на тока за бизнеса. Сега обаче КЕВР се гласи да направи различно. А според малкия и среден бизнес само за таксата "задължение към обществото" при това предложение на КЕВР ще има увеличение от 82%. И именно тази такса не се заплаща при износ на ток. Ще обявим ден на траур за българската индустрия, заканват се от бизнеса. А председателят на КРИБ Кирил Домусчиев се закани, че ще иска оставката на Лукарски, ако той не защити бизнеса.

КЕВР не се съобрази с дружествата и потвърди предложената цена за тока

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува на сайта си проекторешението за нови цени в сектор електроенергетика от 1 юл...

По отношение на ръста на износа в България Лукарски коментира, че това е свързано с повишаване на конкурентоспособността и усилията на икономическото министерство. Общият износ на български стоки е нараснал с 12.8 на сто в периода януари-април 2015 спрямо година по-рано, достигайки стойност от 14.6 млрд. лв. Експортът за страни извън ЕС изпреварва този за европейските държави, сочат данни на Националния статистически институт.

Военната индустрия

Тече следствие – така икономическият министър Божидар Лукарски коментира инцидента в Анево от 6 юни тази година.

Не става дума за експериментални стрелби, а за обучителни стрелби. Пострадалите чужди граждани са военни експерти, знаели са с какво се занимават. Полигонът в Анево има различни експертизи, от КОС включително. Инструкторът, който е провеждал в конкретния ден стрелбите в РПГ, има абсолютни всички квалификации и сертификати. Той е и лектор във Висшето военно училище в Шумен, а там се преподава такава дисциплина. Искам съвсем конкретно да наблегна на всичко това, подчерта Лукарски. Той добави, че оттук насетне само следствените органи могат да говорят – дали става за дефектирал боеприпас или нещо друго.

Шефът на КЕВР: Ако гледаме исканията на ЕРП-тата, цената на тока ще скочи двойно

Токът за бита и фирмите на ниско напрежение трябва скочи 2 пъти, ако се изпълнят исканията на всички енергийни дружества. Това заключи...

Относно тезите, че има връзка между експлозиите в Анево и Челопечене, Лукарски заяви, че връзката е само „Алгънс”. В Анево говорим за стрелба, в Челопечене – за утилизация на боеприпаси, подчерта министърът.

Попитан дали всичко законодателно относно сектор „Боеприпаси” е както трябва, Лукарски заяви, че не може да е сигурен преди и следствените органи да се произнесат за Анево. Икономическият министър обаче добави, че има ревизия на ВМЗ – на ръководството, на боеприпасите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика