Майката на бивш транспортен министър се появи в Panama Papers

2797
Майката на бивш транспортен министър се появи в Panama Papers
Снимка: Getty Images/Guliver

Майката на бившия транспортен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски Пламен Петров е била акционер в офшорна компания. Разкритието е част от т.нар. афера Panama Papers (Панамски документи).

На 26 февруари, 2015 година в офиса на вече скандалната панамска кантора “Мосак Фонсека” (Mossack Fonseca) се получава искане за регистрация на нова компания. Заявката е подписана отВероник Макбрайт - служител на посредническа фирма за предлагане на офшорни услуги в Монако. Според заявката жена на име Гела Иванова от “Красна поляна” иска регистрация на фирма, наречена Fremont Consultants. В попълнения формуляр се обяснява, че фирмата ще се занимава с инвестиции на Бахамите. Заявката за регистрация на офшорната фирма пристига почти 2 месеца след като компанията вече е регистрирана на 5 януари, а българката е получила сертификат за 100 акции на стойност 10 000 долара на свое име.

В Panama Papers се появи първият българин на важна публична позиция

Името на изпълнителния директор на Българската банка за развитие /ББР/ Билян Балев изплува в аферата Panama Papers панамските документи...

"Знам за тази компания. Майка ми я е декларирала и си е платила данъците", каза Пламен Петров за "24 часа" - българският партньор на международното журналистическо разследване. По думите му с фирмата той се е погрижил за майка си. Освен това, според него, с офшорните компании можеш да работиш бързо от гледна точка "данъци" с различни дестинации в цял свят и това е голямото им предимство.

Петров споделя и, че и до днес съжалява, че е влязъл в политиката, защото това само му пречи. "Политиката ми даде само негативи. Някой помни ли например, че само за 2 г. като министър съхраних Варненската корабостроителница с един нестандартен ход - едно държавно дружество купи друго държавно дружество? Някой помни ли, че за 35 дни създадох “България ер” от съсипания “Балкан”? Той е категоричен, че НАП знае за офшорните му компании.

Пламен Петров е един от предприемачите, които доброволно разкриха участието си в офшорни компании през януари 2015 г. Тогава той сам обяви, че е собственик на “Кеш Кредит Лимитед”, регистрирана на Кайманите. “Кеш Кредит Лимитед” е собственик на “Кеш Кредит България” - една от най-големите и модерни фирми за бързи заеми, в която Петров е председател на надзорния съвет от декември 2014 година.

Това не е първата офшорна компания, с която е свързано името на 70-годишната Гела Иванова. През 2011 г., когато синът й Пламен Петров е все още финансов директор на “МТел” - пост, който заема от 2005 до 2012 г., тя става протектор на офшорната фондация Eastern Bussines International, която води началото си в далечната 2000 г. Тогава на Британските Вирджински острови по искане на частната банка HSBC в Монако е създадена Wallsted Ltd.

Предстоят разкрития

НАП още няма всички данни по Panama Papers, но имало "смущаващи факти"

Към днешна дата все още нямаме обобщаващи данни за българите, които влизат в скандала Panama Papers, посочи говорителят на НАП Росен Бъ...

Днес (9 май) предстои публикуването на нови документи от Международния консорциум на разследващите журналисти, които потенциално ще компрометират централноамериканската страна, известна с офшорните си сметки. "Опасяваме се, че репутацията на страната ще бъде засегната от това”, реагира панамският вътрешен министър Милтън Енрикес, за телевизия TVN-2, цитирана от АФП.

Панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека”, която попадна в епицентъра на големия скандал с укриване на данъци, разкрит от "Панамски документи", заплаши със съдебна процедура, ако тези милиони документи, както е планирано, станат достъпни за широката публика.

Около 11,5 милиона документи от кантората „Мосак Фонсека”, разкрити от стотици медии, рисуват картината на широко използване на голяма мрежа от офшорни компании, които дават възможност да се вкарат активи в непрозрачни територии с много ниско данъчно облагане.

Обявяването на публикуването на новите документи изостря допълнително обстановката след чувствителния за Панама арест, извършен през седмицата от властите в Колумбия. Арестуван бе бизнесменът Нидал Уакед, член на една от най-богатите фамилии в страната, която САЩ обвинява в пране на пари от наркотици. Представен от колумбийската полиция като "най-издирвания човек в света за пране на пари”, Нидал Уакед, колумбиец от ливански произход, е собственик на верига безмитни бутици на летищата. 44-четири годишният мъж, според американския съд, поискал неговото екстрадиране, използвал своята мрежа от магазини за пране на пари от трафик на наркотици. Финансовото министерство на САЩ вече предприе финансови санкции срещу него и няколко от членовете на семейството му. Те и техните фирми бяха вкарани в черен санкционен списък. Авоарите им в САЩ ще бъдат замразени.

Панамската индустриална, търговска и земеделска камара обяви в неделя, че арестът "шокира страната" и призова за "бързо изясняване на ситуацията, за да се ограничи въздействието, което може да има". Камарата призова и за "защита на целостта на пазара и на международния банков център" на страната.

Васил Божков е поредният българин, чието име се появи в Panama Papers

Името на един от най-богатите българи - бизнесмена Васил Божков, е поредното, което "изплува" от Panama Papers ("Панамските документи")...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com