Македонският външен министър вижда жп линия София - Скопие до 4 години

32139
Македонският външен министър вижда жп линия София - Скопие до 4 години
Снимка: БГНЕС

Знаем, че подписването на договор за добросъседство с България е условие да получим дата за преговори с Европейския съюз. Но не сме си поставяли срокове. За нас този договор не е самоцел, важното е, че климатът в отношенията между нашите две страни е силно променен, и то в положителна посока. Това заяви македонският външен министър Никола Попоски пред вестник "Преса".

Има напредък, вече 3 години работим по документа. Но положителна атмосфера в отношенията се постига не само когато на хартия се записват ангажименти, но и когато хората виждат какви са реалните резултати, заявява Попоски. И дава пример с жп линията София - Скопие, която се "строи" от десетилетия.

"След обща инициатива на външните министри на двете страни получихме финансово рамо от Брюксел и вече се работи по македонската част на жп линията. Една от отсечките вече се изгражда, за втория участък също сме осигурили финансиране, включително с европейски средства. Срокът за изпълнение е 4 години, така че след десетилетия забавяне тази част от общоевропейския коридор №8 ще е готова", заяви македонският министър.

Попоски е категоричен, че властите в Скопие никога не са имали нито намерение, нито амбиции да се намесват във вътрешните работи на България, като очаква същото от партньорите. "В България, в медиите очевидно е изградено определено усещане или страх от това, че Македония може да има териториални претенции към България. Мога отговорно да ви кажа, че това не е нито идея, нито желание, нито цел", декларира министърът.

4 двойки влакове ще пътуват по Дунав мост 2

Международният жп трафик по линията Крайова-Голенци-Видин от утре ще се осигурява от 2 двойки влакове. Те са собственост на Националнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика