Малките търговци доволни от промените в Закона за горивата, БПГА предпазливи

3425
Малките търговци доволни от промените в Закона за горивата, БПГА предпазливи
Снимка: iStock/Guliver

Малките търговци на горива са доволни от промените в Закона за горивата, от БПГА отказват да коментират, докато официално не бъдат запознати с тях, предаде репортер на БГНЕС.

Малките търговци на горива са доволни от направените промени в Закона за горивата, които министърът на икономиката Емил Караниколов представи в Министерски съвет. Това заяви за БГНЕС Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

Търговци предлагат нов закон за горивата

Фирмите, които произвеждат, внасят и търгуват с горива, са готови с нов проект на закон за горивата, който ще бъде внесен в Министерств...

„Доволни сме от поправките. Удовлетворени са всичките ни искания, има само малки козметични поправки, които ще обсъдим още днес с министър Караниколов“, уточни Симов и допълни, че към този момент спират всички заявени протестни действия, докато не видят Закона приет от НС в този вид.

От Българската петролна и газова асоциация не могат да коментират промените, докато не се запознаят официално с тях. По-рано министър Караниколов обясни, че при консултациите за промените те са били по-скоро наблюдатели, отколкото активни участници - по желание на министерството.

„На този етап не можем да коментираме представените от министър Караниколов промени, тъй като не сме ги виждали. Вчера проведохме среща с него, на която ни бяха представени едни промени, които са доста притеснителни. Но какво точно е приел МС нямаме представа, защото на тази среща бяха обсъждани други предложения – част от тях виждаме, че са приети“, заяви за БГНЕС юристът на БПГА Светослав Бенчев.

На днешното заседание на МС министърът представи промените в Закона за горивата, за които настояваха дребните търговци. Според една от тях земеделците, които не извършват търговия с горива и нефтени продукти, отпадат от него. Променени са също изискванията за зареждане на техниката в мините. Допуска се да има вътрешни обекти, известни още като ведомствени бензиностанции. Разрешава се мобилни автомобили да зареждат машините в галериите.

НС измени и отложи незнайно докога влезлия вече в сила нов закон за горивата

С отлагане от до 6 месеца от влизането в сила на закона на наредбата, с която се създава регистър на лицата, осъществяващи икономически...

За строителите при определени категории се допускат преместваеми обекти за зареждане, за които държавната администрация ще знае къде се намират.

Предстои до седмица текстовете да се изпратят за дебат в парламента. Обект на обсъждане ще бъде сумата за регистрация на лицата. В момента се изискват 500 000 лева за всички търговци независимо от оборотите. Обект на обсъждане са три предложения – да се запази настоящата сума, да става според приходите на годишна база, или според процент от оборота.

Още подробности за приетите от МС промени в Закона за горивата можете да прочетете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика