Нов опит на Кабинета да пребори сивия сектор в търговията с горива

2478
Нов опит на Кабинета да пребори сивия сектор в търговията с горива
Снимка: БГНЕС

При извършване на нарушение от регистрирани или ведомствени бензиностанции, да се забрани тяхната дейност за 3 години, независимо чия е собствеността им и дали тя ще се прехвърли. Това е заложено в новия закон за горивата, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов след Министерския съвет. Текстовете бяха приети по време на заседанието на Кабинета и ще бъдат предложени за одобрение на Народното събрание.

"Предложението на Министерство на икономиката е при извършване на нарушение от обекти, които са регистрирани по този закон и обекти, които не са регистрирани – така наречените ведомствени, ще се издава забрана за срок от 3 години този обект да извършва тази дейност. Тоест независимо, че някой реши да си прехвърли фирмата или собствеността, той няма да може да ползва този обект за следващите три години за дейността, а именно доставка, складиране, производство на нефт и нефтени продукти“, обясни Караниколов и допълни, че по този начин ще се създаде ефективен контрол за пресичане на възможността за спекулации в сектора чрез създаването на кухи фирми.

На комисия: Спорният закон за горивата се отлага за пренаписване

С гласовете на парламентарното мнозинство Комисията за борба със сивата икономика прие предложението на правителството спорният За...

Това е втори опит на правителството да се пребори със сивия сектор при търговията с горива. Работата по закона започна още миналата година и той породи напрежение в сектора. КЗК също се произнесе, като каза, че в предишния му вид той не решава проблема със сивата икономика. Затова министерството продължи да преговаря с бизнеса. преди дни обаче собственици на малки бензиностанции отново излязоха на протест, защото били изолирани от процеса на писане на Закона. Всички подробности можете да прочетете ТУК.

"Преди една година бе приет Законът за горивата. Веднага след това имаше напрежение в сектора, породено от определени изисквания в него. Имаше и позиция на Комисията за защита на конкуренцията, в което се казваше, че с този закон не се създава необходимата конкуренция в сектора и че основният ефект на закона за преборване на сивата икономика, няма да бъде постигнат. Последваха дискусии по изготвянето на Закона за горивата. Участваха всички заинтересовани страни, без Асоциацията на газовите и петролни производители. Те имаха мандат само да наблюдават процеса и не участваха в работата по изготвяне", обясни министърът.

Основните договорености, които са били постигнати са: облекчаване на режимите за бизнеса, предвидени в Закона за горивата и изваждане на земеделците от обхвата на Закона.

Земеделците, които не осъществяват търговия с горива, ще бъдат изкарани от обхвата на новия закон. Всички, които освен, че искат да са земеделци, са решили и да извършват такава дейност, трябва да бъдат регистрирани. "Бяха предвидени изключения за мините. Там има проблем със зареждането на техниката, особено в подземните галерии, като там е допуснато да има подвижни обекти, известни като ведомствени обекти, както се допуска и да има мобилни автомобили, които да правят зареждането до стационарния вътрешен обект в самата галерия. За строителите - също при определени категории и преместваеми обекти, за които държавната администрация винаги ще знае къде са локализирани и ще може да след за спазването на закона", каза икономическият министър.

Търговци предлагат нов закон за горивата

Фирмите, които произвеждат, внасят и търгуват с горива, са готови с нов проект на закон за горивата, който ще бъде внесен в Министерств...

Спорните въпроси

С предложените текстове в Закона за горивата ще се облекчат и други изисквания за регистрация на фирми: за намаляване на изискуемия праг за капитал или активи, както и намаляване размера на обезпечението. Прецизират се общите и специалните условия за всички дейности, както и необходимите документи за регистрация.

Какви да са изискванията за регистрация, според министър Караниколов, ще бъде основният дебат в Народното събрание при обсъждане на закона. Трите варианта са: да остане сегашното изискване за обезпечение от 500 хил. лв. Другите две са предложения на малките търговци на горива – да се прави разбивка на оборота или гаранцията да е процент от него. Другият момент, по който няма консенсус, е относно задължителните забрани. Големите търговци искат да е забранено напълно сипването на гориво в автомобили, с които се извършва зареждане, а малките – да се допусне възможността по закона за ДДС. Според мен най-правилно е вторият вариант, допълни Караниколов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика