Масирани проверки на Илиянци

6325
Масирани проверки на Илиянци

48 фалшиви фактури и 140 касови бележки иззеха инспекторите от столичната НАП при проверка на Илиянци, съобщиха от НАП, предаде БГНЕС.

Поредна масирана проверка на стоков базар Илиянци беше извършена преди няколко дни. Вниманието на съвместните екипи от столичната НАП, СДВР и Главна инспекция по труда беше насочено основно към "търговците" на фалшиви фактури и касови бележки, които предлагат "стоката" си там.

В резултат от акцията бяха иззети 48 празни фактури и 140 касови бележки от фискални устройства, които нямат дистанционна връзка с НАП.

Върху фактурите са поставени печатите и данните на две фирми, като същите данни са отпечатани и върху продаваните касови бележки. Цената на стоките, отразена в бележките е от 50 до 1000 лв. Идеята на "търговците" е към попълнената от купувача фалшива фактура да се прикрепи и касова бележка със същата стойност. Предстои проверка на двете фирми и при съмнение за участието им в документната измама ще бъде уведомена прокуратурата.

Бяха проверени и 19 търговски обекта на базара. Нарушения са установени в 10 от тях. На 6 търговци са съставени актове за неиздаване на касов бон, като в 2 от проверените обекти беше установена разлика в касовата наличност от порядъка на 1500-2000 лв. В други 3 обекта липсваха документи - касови книги, паспорти и свидетелства на фискалните устройства. Засечени бяха и нарушения на осигурителното законодателство - неподаване към НАП на декларации за осигурените лица и нередовно внасяне на осигуровки.

"Използването на фалшиви фактури и касови бележки при счетоводната отчетност на фирмите е най-малкото загуба на средства. Такива документи не само не се признават от НАП, но са достатъчно основание за търсене на наказателна отговорност от лицата, които ги използват.", каза по повод иззетите фактури и касови бонове Бойко Атанасов, директор на ТД на НАП София.

От НАП напомнят, че сигнали за укриване на обороти, неиздаване на касови бележки и други нарушения могат да се подават на телефона на Информационния център на приходната агенция – 0700018700 на цената на градски разговор за цялата страна.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика