МФ очаква ускорение на икономическия растеж през следващите 3 години

3685
МФ очаква ускорение на икономическия растеж през следващите 3 години
Снимка: iStock/Guliver

Реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2016 г. се очаква да достигне 2,1%. със запазване на относително стабилни нива на растежа през 2017 и 2018 г., съответно 2,5% и 2,7%. Това се прогнозира в публикувания днес от Министерството на финансите законопроект за държавния бюджет на Република България и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г., предаде Expert.bg.

За първото полугодие на 2015 г. БВП беше 38 165 млн.лв., а реалният растеж се ускори и достигна 2% за първо тримесечие и 2,2% за второ тримесечие, при 1,7% за първата половина на 2014 г., а нарастването на БВП допринесоха както вътрешното търсене, така и износът, се посочва в доклада за касовото изпълнение на бюджета за тази година.

Съдиите може да не получат исканото увеличение на заплатите

Заплатите на съдиите, прокурорите и следователите вече ще се определят със Закона за държавния бюджет, а не спрямо средното равнище на ...

Припомняме, че в началото на октомври в есенната си макроикономическа прогноза Министерството на финансите ревизира в положителна посока прогнозата си за икономическия растеж през тази и следващите три години. През 2015 г. МФ очаква ръст от 2%, а не от 1,4%, както се посочваше в пролетната прогноза. През следващата година растежът ще очакваше да се ускори до 2,3%, през 2017 г. – до 2,5%, а през 2018 г. – до 2,7% - т.е. промяна надолу в прогнозата има само за следващата година.

Оптимизъм на Министерството на финансите

Основен приоритет на провежданата фискална политика в средносрочен план остава стремежът за запазване на стабилността на публичните финанси. В този контекст определянето на параметрите на бюджетната рамка изисква продължаващи усилия за фискална консолидация, обясняват от финансовото министерство. В макроикономически план прогнозите и очакванията за развитието на българската икономика са ревизирани в положителна посока и отразяват по-добро от планираното представяне през 2015 г. и благоприятните тенденции в периода до 2018 година, казват още от МФ в актуализираната бюджетна прогноза.

В актуализираната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г. ревизираната цел за дефицита по консолидираната фискална програма (КФП) за 2016 г. е вече 2% от БВП при 2,5 % от БВП за 2016 г., заложена в средносрочната бюджетна прогноза от пролетта на тази година. В средносрочен план се запазва политиката за постепенна консолидация, изразяваща се в годишна стъпка за подобряване на бюджетната позиция от около 0,5 % от БВП. Планираният дефицит за 2017 и 2018 г. намалява. Според МФ за следващите две години след 2016 г. той ще е в съответно на нива от 1,4% от БВП и 1% от БВП.

Държавата ще може да разчита на доста повече пари догодина

Второто правителство на Бойко Борисов ще има по-комфортна втора година от гледна точка финанси. Това пише в свой очерк в. "Сега". Спор...

Данъци

Данъчно-осигурителната политика ще бъде ориентирана към подкрепа на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата, както и ограничаване на данъчните измами и повишаване на фискалната устойчивост в дългосрочен план.

За периода 2016-2018 г. не се очакват значителни промени в основните данъци и ставки с изключение на някои конкретни законодателни промени при акцизите, произтичащи от необходимостта от достигане на минималните нива на акцизните ставки в Общността в съответствие с договорения преходен период (облагането при цигарите и горивата, използвани за отопление), които ще окажат положителен ефект върху приходите.

Какво се очаква за пенсионната и здравната система през следващата година и дали ще има ръст на минималната работна заплата четете в Expert.bg.

Схема от "кухи" фирми в търговията със захар е ощетила бюджета с 5 млн. лв.

На 28 септември 2015 г. Следственият отдел към Специализирана прокуратура със съдействието на експерти от Националната агенция за прихо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика