Милен Велчев: Може и трябва да се прави бюджет без никакъв дефицит

1752
Милен Велчев: Може и трябва да се прави бюджет без никакъв дефицит
Снимка: БГНЕС

Може и трябва да се прави бюджет без никакъв дефицит. Това какъв е правилният дефицит го определят макроикономически модели, които показват в кой цикъл на икономиката сме. Статистиката показва, че и тази година се очаква икономиката да расте. Така коментира Бюджет 2023 бившият финансов министър Милен Велчев.

"Когато икономиката расте, според традиционната икономическа теория, е редно държавата, ако не да пести пари, поне да не харчи повече, отколкото може да събере. Харчим заради липса на воля. Целта не е да тласнем хората в мизерия, а да се образуват резерви, които ще са неизбежно необходими при следващ спад на икономиката. Тогава наистина е важно и уместно да се работи с дефицит, за да се компенсира спадът на приходите и доходите", каза Велчев пред БНТ.

Правенето на бюджет не е лесна и бърза работа. Нормално е да трябват 5-6 седмици, а и управляващите трябва да се съобразят с мнението на всеки един министър и неговите виждания за сектора, за който отговаря. Най-вероятно ще бъде прието удължаване на сегашния бюджет за известно време, докато финансовият министър внесе новия бюджет, каза още той.

Милен Велчев: Предложеният бюджет е реалистичен

„Предложеният бюджет е реалистичен. В тази обстановка не могат да се очакват смели реформи и такива няма заложени. Планиран е бюд...

ОЩЕ: Дефицит, инфлация, БВП, пари за пенсии и още - проектът за Бюджет 2023

"Няма да е лесно да се намали дефицита от 6% на 3%. Все пак управляващите имат достатъчно инструменти, за да се справят с тази задача. Тя няма да е лесна, но е абсолютно необходима, за да можем да влезем в еврозоната. Може да се разгледа данъчната политика. Съгласен съм, че преките данъци не трябва да се пипат, но косвените няма проблем. Ще дам пример с ДДС. Там бяха натворени много глупости и е крайна време да се поправят. ДДС беше свален заради пандемията. Някой спомня ли се сега за пандемията? Както хлябът не е поевтиня с намаляването на ДДС, така и няма да поскъпне с връщането на ставките от преди пандемията. Пазарът си е пазар и действа по своите правила", категоричeн бе Велчев.

"Може да се помисли и за няколко месечно отлагане на увеличението на пенсиите. Те бяха увеличени в нарушение на Швейцарското правило, а и тази година инфлацията намалява. За всички пенсионери ще е по-добре да не получат по един лев отгоре в следващите месеци, но да влезем в еврозоната. Няма да има увеличение на цените, ако приемем еврото. Може да има някакво временно поскъпване за различни продукти, но пазарът ще регулира цените и това евентуално поскъпване ще е краткотрайно. Има достатъчно механизми, за да се контролира едно такова нерегламентирано поскъпване", разкри Милен Велчев.

ОЩЕ: Пари за пенсии и здраве: Първа успешна стъпка към нов бюджет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика