Минималните осигуровки се повишават от август

7625
Минималните осигуровки се повишават от август
Снимка: iStock/Guliver

Още месец остават в сила минималните осигурителни прагове от 2022 г., предвижда законопроектът за бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г.

От началото на тази година осигуровките за пръв път от много време се разминаха с минималната заплата, тъй като тя бе увеличена, но нямаше бюджетен закон, с който праговете да я догонят. Така най-ниското възнаграждение за страната е 780 лв., но минималната база за осигуряване е 710 лв.

Лъчезар Богданов: Проектобюджетът за 2023 г. е техническа сметка

"Проектобюджетът за 2023 г. е техническа сметка. Трябва да имаме редовен бюджет и някакво фино напасване по някои от най-наболели въпро...

От 1 август минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се увеличава от 710 на 780 лв. Същата промяна важи и за минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители. Други промени в осигуровките няма, пише в. "Сега".

От днес минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се повишава от 467 лв. на 523,04 лв. (12% увеличение). Максималната остава 3400 лв. Социалната пенсия за старост е 276,64 лв. при 247 досега (също 12%). Този месец пенсионерите, които са се пенсионирали до края на 2022 г., ще получат 12% по-високи пенсии благодарение на швейцарското правило за осъвременяването им.

От обезщетенията, които изплаща НОИ, увеличение има само при втората година на майчинството - то отново се изравнява с минималната заплата (780 лв.), след като в момента е 710 лв. (поради липсата на бюджет остана на нивото на минималната заплата от 2022 г.). Нещо повече - жените във втората година на своето майчинство ще получат със задна дата разликата до 1 януари 2023 г., тъй като проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване за 2023 г. предвижда новият размер на обезщетението да влезе в сила от тази дата. Това прави 490 лв. отгоре за седем месеца. Същото е обезщетението и за бащите, които вече имат право на 2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица остават без промяна - 18 и 85,71 лв. Еднократната помощ при смърт на осигурено лице остава 540 лв.

Шалапатова: С 12% се увеличава социалната пенсия за старост (ВИДЕО)

Социалната пенсия за старост се увеличава от 247 лв. на 276.64 лв. Увелечението е с 12%, с колкото се планира да бъдат актуализирани и ...

Промени в условията за отпускане на обезщетенията няма. Първите три дни от болничния остават за сметка на осигурителя, а НОИ се включва от четвъртия ден нататък. Болничните все така ще се изчисляват на база 18 месеца назад, а обезщетенията за бременност и раждане и безработица - за 24 месеца назад. Обезщетението за бременност и раждане ще се изплаща 410 дни, както и досега.

ОЩЕ: Нинова: В бюджета цъкат две бомби (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика