Министър Стойчева: В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни долини в Европа

5315
Министър Стойчева: В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни долини в Европа
Снимка: Министерство на иновациите

В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни долини в Европа. Този проект е значим за позиционирането на България като място за иновации. Работим активно, за да привличаме стратегически инвеститори, които да подкрепят развиването на нови технологии, на сектори с висока добавена стойност, в основата на които са хората и талантът на България. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на работна среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, областния управител Ива Радева, заместник-кметовете Радостин Танев и арх. Мартин Паскалев, зам.-ректорите на Тракийския университет доц. Емил Славов и проф. Дарина Заимова и изпълнителния директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев.

Още: Милена Стойчева: България ще е сред 20-те страни в света с водородна долина

Тракийският университет е координатор на проекта „Захир“, по който ще се инвестират 32 млн. лв. за изграждането на първата водородна долина в България. На срещата проф. Заимова съобщи, че днес с Европейската комисия са подписали договора за половината от финансирането по проекта в размер на 16 млн. лв. Министерство на иновациите и растежа ще осигури още 16 млн. лв. по Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

На срещата в общината бяха обсъдени и мерките за привличане на инвеститори в региона на Стара Загора. Министърът припомни, че белгийската компания „ABEE“ заяви инвестиционно намерение да инвестира над 1 млрд. евро в три мащабни проекта в Стара Загора, Бургас и Пловдив. В Стара Загора се планира да се изгради завод за производство на ново поколение батерии за автомобилната индустрия.

Още: Милена Стойчева: Имаме рекорден брой инвестиции спрямо последните 10 години

По-рано през деня министър Стойчева присъства на откриването на възстановения планетариум и кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето” в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. В кабинета ще се осъществяват компютърни симулации на операции в космоса и пътешествия в пространството и времето.

„Сред отговорностите на Министерството на иновациите и растежа са космическите технологии и изследвания. Затова за нас е безкрайно удоволствие да видим подобни примери, които изграждат духа на въображението и насърчават развитието на творческото мислене и стремежа на хората да покоряват света. Едно от първите ни действия в министерството бе да засилим включването на България в европейски мащаб като коопериращ член на Европейската космическа агенция. Имаме стартирани 44 проекта на стойност над 8 млн. евро от участвали 127. България стана 32-та страна, която се присъедини към Споразуменията „Артемида“ на НАСА за мирно изследване на Космоса“, каза министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика