Министърът на туризма: Секторът трябва да спре да се самопрострелва в крака

1931
Министърът на туризма: Секторът трябва да спре да се самопрострелва в крака
Снимка: Пресцентър на държавния глава

В интервюта, които аз щедро давам навсякъде, обяснявам на сектора, че трябва да спре да се самопрострелва в крака, заяви министърът на туризма д-р Илин Димитров в отговор на въпрос от Actualno.com.

Наскоро той видял пост във Фейсбук от човек, който обяснявал, че няма търпение отново да опишат колко са калмарите в Гърция и колко в България.

"Видяхте атаката към нашите плажове от страна на медиите, която беше размазваща - 200 лева за чадър, а се оказа, че са 7. Благодаря тук на bTV, които се включиха и казаха колко е наистина. Какво може да направи министерството!? Моята позиция е непроменена, абсолютно желязна. Аз няма да спра да повтарям, че ние трябва да говорим добре за нашия сектор. Всеки един от вас, като отиде някъде, трябва да говори добро. Наскоро си позволих да споря с представител на "Златни пясъци". Зам.-председател на сдружението има национален ефир и той в петте минути, с които разполага, критикува. Казва, че ще фалираме: "Това е един сезон с клизма" - цитирам го. Това е по БНТ, в национален ефир. Първо трябва ние да сме истински отговорни. Погрешно е вместо да използваш петте минути за реклама и да кажеш: "Направихме нови градинки, плажът е чист и т.н.", ти да излъчваш някакви негативни сигнали. Ние сме извадка от това, което се случва в държавата, но моята молба беше да променим начина, по който говорим. На всяка среща казвам това, с това започвам“, подчерта министърът.

Той уточни, че Министерството на туризма е инвестирало немалко средства в национални медии - радиа и телевизии, за реклама, понеже там няма обществена поръчка и могат да платят директно за целта.

Според него няма смисъл в България да се въртят клипове за България. "Започнахме да правим репортажи и предавания, които описват различни места в България. В един момент започнахме да генерираме в 20 медии по 52 предавания, това са над 1000 предавания, които се въртят постоянно с една-единствена цел да покажем на българите, че въпреки хейта, който получаваме, имаме какво да предложим. Затова на всяко събитие трябва да говорим добре за туризма", посочи Димитров.  

Той цитира директора на БТА Кирил Вълчев, че е казал: "Аз няма вече да използвам прилагателни. Започвам да говоря с глаголи и съществителни, когато описвам туризма".

Следейки постовете в няколко фейсбук хотелиерски и ресторантьорски групи, министърът констатирал, че се прокрадват 5-6 човека, явно са обидени на живота, които задължително хейтват.

„От нас зависи дали ще замълчим, дали ще изтърпим, или ще подемем нагоре. Има една фейсбук група с 600 хиляди членове. Всеки качва красиви неща. Чудя се дали Министерството на труда да не направим такава група, в която да показваме постиженията ни постоянно и с красиви снимки. Темата е изключително важна, ключова. Благодаря, че я повдигате. Няма да се откажа да го правя, колкото и време да ми отнеме. Това е битката за българския туризъм“, обобщи Илин Димитров.

По думите му в туризма има и забележителен успех. През 2019 г. родните туристи в България са 61%, а тази година са 70%.

„Имаме една непоискана подкрепа от инфлацията, тъй като и в Турция, и в Гърция цените са 30-40-50% по-високи. Тоест, голям е шансът българите да останат тук и с едни хубави плажове, с хубави ресторанти, с хубави гледки можем да ги привлечем. Това е моето мнение, но ако не говорим лошо за нас самите“, допълни Димитров.

Той преброил 47 негативни заглавия за туризма ни тази седмица, а обичайно когато започне летният сезон са около 147.

По време на конференцията „Преоткриваме България“, съпътстваща българските туристически награди, министърът съобщи, че след броени дни София ще бъде домакин на изключително важно събитие, на което ще бъде избран нов президент на Световната туристическа организация и има шанс той да бъде българин. На конференцията пристигат 20 негови колеги министри от Европейския съюз, което прави събитието най-голямата международна проява на високо равнище у нас след Европредседателството преди 5 години.

Още по темата: 

Рекорден брой български плажове с приза Син флаг през тази година

Около 10 нови места за къмпинг настаняване се откриват годишно у нас

Нови проверки на ГКПП "Малко Търново" за нелоялни практики при организираните пътувания

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика