МОСВ опитва да умилостиви протестиращите от фирмите за скрап

18599
МОСВ опитва да умилостиви протестиращите от фирмите за скрап
Снимка: БГНЕС

След като втори ден представители на фирми за скрап протестират на границата и дори блокираха ГКПП "Капитан Андреево", Министерството на околната среда и водите излезе с ново предложение. То предвижда срокът, в който физически лица да могат да предават скрап в пунктовете за вторични суровини, да бъде удължен до 2015 г. Екологичното ведомство ще предложи на парламента промяна на Закона за управление на отпадъците, съобщи заместник-министърът на екологичното ведомство Чавдар Георгиев, цитиран от БНР.

"Ние отчитаме фактическата невъзможност за изпълнение на действащия закон и подкрепяме внесения законопроект в Народното събрание. Отчитаме, че това е и в интерес и на общините, и на бизнеса, тъй като наистина се налага да се даде допълнителен срок за влизане в сила на действащите в момента норми. Наистина има препятстващи обстоятелства, обективни, по отношение дейността на бизнеса. апелираме към всички парламентарни групи да се приеме удължаването на срока до края на 2015", заяви Георгиев.

Пловдив и Благоевград отнесоха най-солени санкции за отпадъци

Управниците в Пловдив и Благоевград нямат особени поводи за радост що се отнася до управлението на отпадъци в поверените им населени ме...

Междувременно движението на граничния пункт "Капитан Андреево" отново беше спряно. Втори ден протестиращите от фирмите за скрап блокират района заради новите правила, според които в пунктовете за изкупуване на вторични суровини могат да предават само фирми. Протестиращите търговци настояват политическите партии да подпишат декларация, с която се задължават да разгледат предложението на екоминистерството стария Закон за управление на отпадъците да продължи да действа до 2015-та година. Ако днес не видят такова подписано споразумение между всички парламентарно представени политически сили, те заплашват да продължат с блокадата на пункта.

Заради блокадата на ГКПП "Капитан Андреево" трафикът е пренасочен през ГКПП "Лесово" и ГКПП "Малко Търново". Полицията отклонява движението в посока границата още при Харманли.

Припомняме, че преди време, когато за първи път се чу за забраната физически лица да предават скрап за вторични суровини, бе изчислено, че поминъкът на близо 600 000 души ще пострада от това. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика