МРРБ: Административната работа по "Южен поток" не е спирана

13999
МРРБ: Административната работа по "Южен поток" не е спирана

Към днешна дата Република България не е официално уведомена за прекратяването на проекта газопровод „Южен поток”. В този смисъл българската държава и в частност Министерството на регионалното развитие и благоустройството е длъжна да изпълнява своите задължения, съгласно българското законодателство.

На министъра на регионалното развитие и благоустройството са законово вменени редица задължения – да разглежда и одобрява (подробни устройствени планове) ПУП-ве, инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да възлага оценка на правото на строеж върху морското дъно и под морския плаж.

Посланикът ни в Москва: Съжаляваме за спирането на "Южен поток"

България съжалява за решението да бъде спряна работата по "Южен поток". Това заяви българският посланик в Москва Бойко Коцев. Той добав...

Неспазването на всяко едно от тези задължения би могло да се счита за неизпълнение, което от своя страна да доведе до евентуални съдебни процедури и финансови санкции за Република България. Това се обяснява в позиция, изпратена до медиите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

По силата на действащата нормативна уредба ресорният министър е задължен да възложи изготвянето на оценка за правото на строеж. Затова и вчера е била обявена обществена поръчка с предмет: „Изработване на методика за оценяване на размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху поземлен имот, представляващ морски плаж, част от крайбрежната плажна ивица и оценка на правото на строеж върху морското дъно, необходими за реализацията на обект „Морски газопровод Южен поток – Български сектор“.

Следващите стъпки в изпълнение на задълженията на Република България ще са избор на лицензиран оценител, определяне размера на обезщетенията и учредяване на вещните права с решение на Министерския съвет.

Същевременно от страна на проектната компания, отговорна за реализация на обекта, в МРРБ са депозирани заявления за предприемане на действия по продължаване на работата, а именно – предприемане на действия за уреждане на вещно-правните отношения върху засегнатите морско дъно и морски плаж. Към настоящия момент заявленията на проектната компания не са оттеглени и МРРБ няма правни основания да не предприема съответните действия.

Додик: "Южен поток" ще го бъде

Ръководителят на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че руският проект "Южен поток" отново ще бъде поставен на дневен ред, предаде Б...

От позицията на МРРБ става ясно още, че административната работа по започналите процедури не е прекратена. За уреждане на вещноправните отношения между държавата и възложителя на обекта, по отношение на трасето, което засяга българското териториално море и вътрешните морски води, е необходимо да бъде учредено право на строеж върху морското дъно по реда на Закон за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р.България (ЗМПВВППРБ).

Съгласно текста на чл. 52а, ал. 1 от ЗМПВВППРБ по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на съответния ресорен министър, въз основа на одобрен подробен устройствен план, с решение на Министерския съвет върху морското дъно и неговите недра в границите на вътрешните морски води и териториалното море може да се учреди право на строеж за изграждане или разширение на подводни линейни обекти на техническата инфраструктура. Съгласно ал. 3 на цитираната разпоредба, правото на строеж за изграждане на други подводни линейни обекти на техническата инфраструктура, се учредява възмездно в полза на инвеститор, като министърът на регионалното развитие и благоустройството възлага на независим оценител изготвянето на оценка на правото на строеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com