МВР: Палещите стърнища остават без пари

4831
МВР: Палещите стърнища остават без пари
Текстове от Закона за опазване на околната среда категорично забраняват паленето на земеделски площи, независимо от сезона

Земеделските стопани, които палят стърнища и сухи треви, ще бъдат лишени от европейски субсидии, предупреждават от МВР, цитирани от БГНЕС.

Затоплянето на времето и повишаването на дневните температури са основните причини за рязкото увеличение на пожарите през последната седмица. Ежедневно огнеборците в цялата страна реагират на около 500 произшествия, по-голямата част от които са пожари в сухи треви, сервитутни зони, лесонепригодни площи, пасища и стърнища.

Започват разплащанията със зърнопроизводителите

От днес започват разплащанията със зърнопроизводителите. Субсидиите са 800 млн. за 90 000 бенефициенти. Сумите ще бъдат изплатени до 3...

Към 15 часа днес има 77 действащи огнища, а от началото на деня огнеборците са потушили 242 пожара. И днес огнената стихия взе две жертви - 84-годишен мъж от село Юпер и жител на село Веселиново.

Според българското законодателство, земеделските стопани, които опалват стърнища и сухи треви, могат да бъдат лишени от земеделски субсидии. Според ЗМВР при първо провинение нарушителите могат да бъдат санкционирани с глоба от 200 до 2 000 лева, а при рецидив налаганата глоба е от 500 до 5 000 лева. Според ал. 2 на чл. 331 от НК всеки, който предизвика пожар в горския фонд в следствие на запалване на стърнище, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 5 000 лева. Текстове от Закона за опазване на околната среда също категорично забраняват паленето на подобни площи, независимо от сезона.

При предприетите от пожарникарите и полицаите съвместни проверки, само от началото на седмицата в област Пазарджик бяха заловени и санкционирани по съответния административен ред 15 подпалвачи. Сформираните екипи ще осъществяват превантивен контрол, а проверките ще се извършват освен в светлата, така и в тъмната част на денонощието, предупреждават от МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика