"Набуко" стана "обект от национално значение"

5251
"Набуко" стана "обект от национално значение"
Проектът продължава да отбелязва напредък в България

На заседание на Министерски съвет днес правителството на България определи проекта "Набуко" за "обект от национално значение". 

Управляващият директор на "Набуко газ пайплайн интернешънъл", Райнхард Мичек, заяви, че приветства "това изключително важно решение на Българското правителство и неговия ангажимент към проекта за газопровод "Набуко".

Отлагат Набуко до средата на 2013 г.

Ключово решение за проекта за газопровод Набуко ще бъде отложено с една година до средата на 2013 г., обяви участващата в проекта австр...

"Набуко" е най-напредналият проект в южния газов коридор, защото е най-изгодният и стратегически необходим вариант за диверсификация на газовите доставки за България и Европа. Присъждането на приоритетния статут "обект от национално значение" ще позволи бързото изпълнение и строителство на тръбопровода на българска територия", заяви Мичек.

След подписването и ратификацията на междуправителственото споразумение на транзитните страни през 2009 г., Съветът на министрите потвърди националното значение на проекта "Набуко" чрез българския Закон за устройство на територията.

Днешното решение издига статута на "Набуко" в "обект от национално значение" чрез Закона за държавната собственост. Такъв статут се дава на най-важните инвестиционни инициативи, които да бъдат реализирани от държавата. Определението "обект от национално значение" е благоприятен за процедурите, необходими за получаване на разрешителни за строеж. Това решение е в съответствие с ангажиментите и междуправителственото споразумение, подписано от всяка една транзитна държава.

Проектът "Набуко" продължава да отбелязва напредък в България. През март тази година българското правителство одобри проект за ратификация на споразумението за подкрепа на проекта, който се очаква скоро да бъде приет от парламента. В ход е и оценката за въздействие върху околната среда.

"Набуко" още по-скъп

Цената на строителството на газопровода "Набуко", който има проблем с осигуряването на газ за напълването на тръбата, може да нарасне...

Проведени бяха срещи-консултации с представители на общински и областни администрации, както и срещи с представители на неправителствени организации, които имат отношение към проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика