Най-важните неща, които трябва да знаете за регистрация на патент

424
Най-важните неща, които трябва да знаете за регистрация на патент
Снимка: istock

Доста въпроси могат да възникнат от страна на правоимащите за подаване на заявки за регистрация на патент. Не въпрос само на попълване на дадена бланка и нейното подаване в Патентното ведомство. Независимо дали става въпрос за изобретение, иновация или друго е необходимо да се изготви предварителен анализ, стратегия, с която да бъде защитена интелектуалната ви собственост. Така наречените действия по същество се отнасят до дълъг път и често предприемачите и изобретателите въобще не са наясно с него. Затова особено ключова се оказва ролята на консултантските компании, които разполагат с опитни специалисти и могат да ви съдействат във всеки един от изискуемите етапи, които се отнасят до патентоването на изобретение.

Как се определя дали дадено творение е изобретение, което може да получи патент?

Дали сте сигурни, че това, което сте изобретили е единствено по рода си? Оригинално е и няма аналог? Със сигурност може да се каже, че много хора не са наясно как всъщност се определя, че даден артикул е уникат и може за него да се заяви патент. За вас може това, което сте създали да е уникално, но пък според патентното ведомство да се касае за бледо копие на друго подобно изобретение. Така, че е много важно преди изобщо да се пристъпи към конкретно решение за подаване на заявка за издаване на патент да си отговорите на няколко въпроса, които се отнасят до:

-        Каква е практическата приложимост на изобретението;

-        В коя сфера може да се използва;

-        Какъв е ефекта от прилагане;

-        Какви са икономическите ползи;

-        Има ли подобно или алтернативно изобретение, което вече е патентовано.

Изложеното до тук е въпрос на проучване, което се извършва от консултантската компания, с която сте сключили договор за патентоване. На практика това е първата основна стъпка, която показва дали изобщо има смисъл от преминаване на следващ етап, съветват Адвокатите от IPconsulting.bg.

Извършване на проучвания и оформяне на заявка за патент

Проучванията са особено решаващи за това да бъде установена уникалността на творението ви. В резултат на извършените от консултантската компания анализи и проучвателни действия е особено важно да споменем, че става въпрос за изготвяне на повече от десет документа, които показват и са явно доказателство за това, че изобретението ви заслужава да бъде патентовано.

Документите дават информация относно

-        Какви технически проблеми могат да бъдат решени с прилагането на изобретението в даден сектор;

-        Как и колко разходи могат да бъдат спестени;

-        Какво е отношението към опазването на околната среда т.е. каква е екологичната блага на човечеството от прилаган на изобретението както и други.

След като бъда разкрита същността на изобретението следва самото изготвяне на заявката, която се представя в патентното ведомство. Не бъдете прибързани и не споделяйте изобретението си където и да било преди да сте си гарантирали неговата правна защита. А именно такава ви предоставя наличието на патент. Има съществен риск някой да се облагодетелства от това, което искате да патентовате и реално да и изпревари и на ваш гръб извлече съответните икономически ползи за себе си.

Осигурете си правна стабилност

Знаете ли, че патента върху изобретение и предоставя дългосрочна юридическа защита. Независимо от това, че самата процедура понякога се проточва между 4 и 5 години то именно спецификата на закрилата, която получавате на практика ви осигурява безупречна стабилност при предоставянето на правото на ползване на изобретението ви в даден промишлен отрасъл.

По отношение на правната стабилност, която си гарантирате то регистрирането на патент ви осигурява справедливо обезщетение при използване на изобретението ви без разрешение. Закрилата е повече от необходима, тъй като плода на вашия труд ще бъде достойно оценен. А самата процесуална защита, която ще получите ви гарантира много добра обезщетение за пропуснати ползи или неправомерно облагодетелстване от чужда интелектуална собственост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика