Наредихме се сред петте държави в света с най-много дами на топ мениджърски позиции

3073
Наредихме се сред петте държави в света с най-много дами на топ мениджърски позиции
Снимка: iStock/Guliver

Все по-често ръководните позиции в компаниите в България се заемат от жени. Заради положителната тенденция страната ни вече се нарежда на пето място по ръст на равенството между половете в бизнеса. 22% от членовете на бордове на директорите у нас са представители на нежния пол. Преди нас по този показател се нареждат само Норвегия (40%), Латвия (25%), Италия (24%) и Финландия (23%). Това показва най-голямото глобално проучване от този род, проведено от EY и Института за международна икономика "Питърсън".

Изследването се фокусира върху данни от почти 22 000 публични компании в 91 държави. То установява, че България (37%), Латвия (36%), Филипините (33%), Словения (33%) и Румъния (32%) са постигнали най-голям напредък по отношение на равенството между половете в бизнеса от гледна точка на процента жени в топ мениджмънта на компаниите.

НС прие законопроекта за равенството между мъжете и жените

НС гарантира равнопоставеност между жените и мъжете с приемането на нов законопроект. „За“ законопроекта за равнопоставен...

Въпреки че равенството между половете в бизнеса варира в широки граници по света, повечето държави все още са на нива, значително под прага от 30% по отношение на жените - главни изпълнителни директори, жените - членове на бордовете на директори и жените на топ управленско ниво. Най-големите световни икономики – Съединените щати, Китай и Япония, не се класират сред първите 10 държави в никоя категория.

С колко процента увеличават нетните си маржове компаниите, в които има повече жени на лидерски позиции, прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика