Не се знае дали купеният допълнително от "Газпром" газ ще струва повече

4609
Не се знае дали купеният допълнително от "Газпром" газ ще струва повече

"Булгаргаз" купува от "Газпром" милион и половина кубически метра газ повече средно на ден, за да може да компенсира спрените доставки за "Овергаз". Това заяви пред БНР ръководителят на международния отдел на държавната газова компания Това каза за "Хоризонт" ръководителят на международния отдел на газовата ни компания Кирил Мицев.

Той обясни, че точните количества на закупеното допълнително синьо гориво ще бъдат ясни в края на месеца. "Предстои да се изясни и дали тези количества ще струват по-скъпо", каза той.

Илиян Василев: Играта с "Овергаз" е заради "Газпром" и индустриалните клиенти

Нямаше договорка с „Овергаз” като търговец на индустриални клиенти. Точно там компанията изземваше клиенти на държавния дос...

От думите му стана ясно, че държавният газова доставчик е платил авансово на база договори. "Булгаргаз" ще инициира и проведе преговори с "Газпром Експорт" за неприлагане на санкциониращи мерки, съгласно договора, при увеличените заявки за доставка, предвид създалата се ситуация. Това най-вероятно ще се случи след 11 януари, когато свършват празниците и почивните дни в Русия", каза Мицев.

На въпрос, в момента "Булгаргаз" какви количества тегли от газохранилището в Чирен и дали е това, което предварително е било планирано, Мицев отговори: "От първи януари три милиона средно на ден. "Булгаргаз" е предвидил за месец януари 90 милиона добив за месеца и няма намерение тези количества да бъдат увеличени".

Кирил Мицев потвърди, че ако "Булгаргаз" може да купи от "Газпром", ще купи, но няма да тегли повече от предвиденото предварително от Чирен.

Припомняме, че на 30 декември се появи информацията, че в транспортиращото дружество "Булгартрансгаз" е пристигнало копие на писмо от руската компания "Газпром експорт", според което "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми за "Овергаз" от първи януари. Изненадващо писмо от "Газпром Експорт" предизвика спешно заседание на премиера Бойко Борисов с енергийните шефове. В писмото до българо-руското дружество "Овергаз" се казва, че от 1 януари се предвижда нула количество газ за всички битови потребители в България.

"Булгаргаз" започна да подава газ към клиентите на "Овергаз"

От 00.00 ч. на 1 януари "Булгаргаз" започна да подава природен газ към клиентите на "Овергаз", съобщи Нова телевизия. Късно снощи беше...

Все пак от 00.00 ч. на 1 януари "Булгаргаз" започна да подава природен газ към клиентите на "Овергаз", след като вечерта предния ден беше подписан договор между частната компания и "Булгаргаз" за доставки на синьо гориво за този месец. Това стана, след като "Овергаз" изпрати писмо до обществения доставчик, че предвид извънредната ситуация се нуждае от помощ, за да не останат 200 хиляди българи на студено през първия месец на годината.

Днес в студиото на bTV премиерът Бойко Борисов коментира, че държавата знаела, че ситуацията с „Овергаз” била извънредна от дни. От „Овергаз Мрежи” се обърнаха към държава „с молба” да се сключи незабавно типов договор с „Булгаргаз” за доставка на газ, подчерта министър-председателят. Според него на „Овергаз” дали преди време правото да доставя газ. На въпрос дали това е било сценарий срещу Борисов, той отговори, че не може да каже друго, освен че в 18:30 часа на 31 декември държавата е почнала да пише договори и анекси. Защо ни поставиха до стената – питайте „Овергаз” дали е сценарий, заяви премиерът. В случая „Овергаз” „Газпром” няма абсолютно никаква вина. Имаше анонси как някой иска да открадне бизнеса на някой друг. Вижте заявките от договора за доставка – нула до нула, подчерта премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика