"Нестле България" - с респектиращи резултати и още по-амбициозни планове

9029
"Нестле България" - с респектиращи резултати и още по-амбициозни планове
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

С респектиращи резултати и амбициозни планове "Нестле" посреща 25-годишния си юбилей в България и 80-годишнината на фабриката в София. Над 1 млрд. Нестле-продукта се продават всеки ден в света. "За 2018 г. продажбите на Нестле в световен мащаб възлизат на 91.4 милиарда швейцарски франка. Компанията има 308 000 служители в над 190 държави, 413 фабрики в 85 държави и над 2 000 марки, посветени на една цел – да подобряваме качеството на живот и да допринасяме за по-здраво бъдеще", отбеляза изпълнителният директор на Нестле България Емануел Артур. "Уважението към бъдещето е в основата на нашите ценности", подчерта той.

На тази бизнес философия се дължи устойчивото присъствие на "Нестле" на световния пазар и приносът на компанията в грижата за природата и здравето. "Да, за нас е важно да даваме стойност на нашите акционери, но еквивалентно важно е да допринасяме стойност и за обществата, в които оперираме с нашите социални програми, за опазването на околната среда – с нашите ангажименти за пестене на вода и отказ от пластмасата, за хората – с нашите здравословни продукти", добави Емануел Артур.

"Нестле" е водеща сред първите топ 20 компании в областта на храните и напитките в света, които са с оборот над 10 млрд. швейцарски франка. 45% от оборота си Нестле прави в Северна и Южна Америка, 30% - в Европа, Средния изток и Северна Африка, а останалите продажби са в Африка, Океания и Азия. Приоритетните продуктови групи за компанията са кафе, детски храни, храни за домашни любимци и вода. Неотдавна "Нестле" се оттегли от пазара на шоколади в САЩ, направи сделка със "Старбъкс" за продажби на Нестле-продукти, прехвърли производствfто на българските вафли "Мура" в Полша – във фабрика, произвеждаща само вали със 100 пъти по-голям капацитет от българската, а това лято ще инвестира в ново оборудване в цеха за KitKat в софийската фабрика, който изнася 90% от продукцията си... защото "Нестле" залага на ефективността.

Бизнес кръговратът на Нестле

"Стремим се всичко, което правим да го правим по максимално ефективен начин, за да имаме повече ресурс, който да влагаме обратно в производството. Инвестираме в нашите марки, за да имаме по-силни позиции на пазара, което да ни даде печеливш ръст. Това е един абсолютен бизнес кръговрат. Този модел работи и резултатите ни дават увереност да продължаваме по избрания път - постигане на ефективност - инвестиране в растящите бизнеси - ръст на пазарния дял - осигуряване на печеливш растеж", разкри алгоритъма на успеха на "Нестле" Емануел Артур.

Приносът на "Нестле България"

Годишен оборот от 258 млн. лв. и печалба в размер на 23.7 лв. отчете за 2018 г. "Нестле България". Резултатът бележи ръст, в сравнение с предходната година и е обещаващ за юбилейната 2019 –та.

По-амбициозни цели и планове обяви "Нестле България" в сферата на корпоративната социална отговорност

По-здравословни и вкусни продукти; нарастващо пестене на вода и енергия в производството; още възможности за работа, стаж и практика ...

Във фабриката в София 1074 служители произвеждат около 1000 продукта, 60% от които са местния пазар и 40% се изнасят. Сред тях е и особено популярният продукт „KitKat“, 90% от количествата на който се изнасят не само в Европа.

"Ако пътувате до Индия или Мексико, вероятността да намерите български продукт там е голяма", каза Сара Вуйтене, мениджър "Фабрика за шоколадови продукти и бисквити", имайки предивид пласмента на KitKat. "Произвеждаме около 15 000 т. шоколадови продукти годишно, някои насочени към вътрешния пазар, други – основно за международния като KitKat", отбеляза тя и съобщи, че Нестле България е център за иновации за Европа и произвежда различни вкусове KitKat. Именно в това производство ще е предстоящата инвестиция от 7 млн. швейцарски франка. "Вложението ще ни позволи да повишим производителността на производствената линия с 12%", изтъкна Вуйтене и показа как ще изглеждат нещата с видео от фабриката на Нестле в Дуай.

В продуктовата листа на "Нестле" влизат и кулинарни продукти, бисквити, детски млека, храни за домашни любимци, зърнени закуски. Nescafe постигна силно подобрение в пазарния си дял и очакванията са тенденцията да продължи. Стратегическата марка шоколадов десерт Lion вече има ново поколение - с цели хрупкави частици – шоколад и ядки, боровинки и стафиди. "В бизнеса с кулинарни продукти навлиза гамата "Сочно", започнахме да продаваме и нов продукт в сегмента на подправки и имаме силни очаквания за него – прахообразна подправка, която много добре се предтавя в съседни страни", посочи Емануел Артур.

Той не пропусна да отбележи и успеха при храните за домашни любимци. Сред тях е и първата храна за котки с лактобацили за по-добро здраве на храносмилателния тракт. В сегмента пълнозърнести закуски с малко съдържание на захар на успех се радват NESQUIK, хрупкавите NESTLE FITNESS флейксове и новата нежна закуска във формата на възглавнички, пълни с шоколад.

Инвестициите през 2018 –та

Всяка минута "Нестле България" пести по 165 литра вода в производствената си дейност

165 литра вода на минута спестява "Нестле България" в производствената си дейност. Спестеното се равнява на годишната консумацията на п...


5,4 млн. лв. са вложени само през миналата година в софийската фабрика, основно за повишаване на прoизводителността и разработване на нови продукти, също за, безопасността на хора, информационни технологии и пр. Направени са и поредни вложения в човешки капитал - за обучения, включително в чужбина, стажове, практики на младежи.

Грижата за природата

"Нестле България" вече са намалили с 6.7 тона, годишно употребата на пластмасово фолио при пакетирането, а с въведения от януари тази година отказ от пластмасови продукти за еднократна употреба ще спестява половин милион такива продукта годишно.

В глобален план до 2025 г. "Нестле" предвижда всички опаковки да бъдат или рециклируеми или с възможност за повторна употреба. "Ние не депонираме отпадъци към сметища от март 2014 г.", изтъкна още Сара Вуйтене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика