Николай Василев: БДЖ трупа загуби заради липса на реформи

5567
Николай Василев: БДЖ трупа загуби заради липса на реформи

БДЖ трупа загуби, заради липса на реформи. Ако по-малко говорехме за приватизацията на „Товарни превози” и повече я бяхме направили, част от проблемите на БДЖ щяха да бъдат решени, каза пред БНР бившият министър на транспорта Николай Василев в правителството на НДСВ, предаде Стандарт нюз.

Като причини за тежкото състояние на държавните железници той посочи натрупаните през годините загуби, задълженията към кредиторите, липсата на драстични реформи и адекватни мерки за оздравяване на дружеството. Василев допълни, че управлението на железниците в днешно време, когато има толкова силно конкурентен автомобилен и друг транспорт, е трудно.

„БДЖ излезе на печалба през втората половина на 2004 г. – нещо, което не се случи нито преди това, нито след това и интересното е, че никой никога не ме попита как стана това и как едно управление може да изкара БДЖ на печалба, а други не могат”, коментира Василев.

По думите му, закупените през 2004 г. 50 мотриси „Сименс” са били доказателство за нивото на доверие на чуждестранните кредитори в българските железници. Ексминистърът изтъкна, че сделката е била сключена без финансовата помощ на държавата или Министерството на финансите.

Според него пред дружеството има два възможни варианта за развитието му - държавата да продължи да субсидира издръжката му, или то да се фалира и да се създаде ново предприятие, в което да се апортират част от активите, като кредиторите също биха имали интерес от този процес.

Редактор: Сияна Любомирова

БДЖ "Товарни превози" с 5 млн. лв. загуба

БДЖ "Товарни превози" отчита 5 млн. лв. загуба за първите шест месеца на 2012 г., съобщи economymagazine.bg, позовавайки се на интервю ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика