Николина Ангелкова: Надяваме се и работим за късен летен сезон

13276
Николина Ангелкова: Надяваме се и работим за късен летен сезон
Снимка: БГНЕС

„Надяваме се от 15 юни да имаме късен летен сезон и именно в тази насока работим. Разбира се, много зависи каква ще е ситуацията в страната, свързана с коронавируса“. Това заяви в предаването "Лице в лице" министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Към момента съветваме всички да не се отказват резервации. Към 15 юни няма отказани нито от чужденците, нито от големите туроператори, но за съжаление няма и записани нови“, обясни министърът на туризма.  

Министерството на туризма с обяснение колко струва обновяването на туристическия портал на България

Дадени ли са доста повече пари за нещо, което струва 53 американски долара? Този въпрос става актуален след публикация в блога Travel A...

Николина Ангелкова уточни, че днес е имало среща на представители на сектора с началника на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и проф. Тодор Кантарджиев. На нея е било постигнато съгласие да се разработят специални мерки и указания, с които да работещите в сектора и туристите да се съобразяват, за да се предотврати разпространението на заразата при един такъв късен летен сезон. Министър Ангелкова все пак уточни, че ситуацията е динамична и към момента не може да се правят никакви прогнози за това как ще се развият нещата. „Ние се готвим и гледаме с оптимизъм на това, да имаме късен летен сезон. За нас е много важно да бъдем подготвени и работим точно в тази посока. Изключително важно е как се развива заразата на световно ниво, защото туризмът е свързан и ние не можем да си го гледаме как се развива само в нашата страна“, категорична бе Ангелкова.

Към момента в министерството не е постъпила официална информация за изпаднали в несъстоятелност фирми в сектора. „Около 700 предприятия в сектор ресторантьорство и хотелиерство са се възползвали от мярката "60/40", съобщи министър Ангелкова.

Предвижда се създаване на приложение, което да показва капацитета на плажовете, т.е. колко места са свободни, за да няма струпване на хора. Освен това се обмисля и въвеждането на декларации, с които пристигащите ще заявяват, че не са носители на коронавирус, което изисква да се прави тест, преди да се тръгне на път, обясни Ангелкова.

Тя коментира и твърденията, че Националния туристически портал струвал 24 долара. „Би било добре да е така, но всякакъв вид внушения, които се правят в тази насока, са некоректни, защото тези 5 милиона са по линия на оперативна програма „Регионално развитие“ още 2007- 2013 г., а сайтът е направен 2011-та, Министерството на туризма съществува от 2014 г. Освен това 2 години поред бяхме обявили поръчка за обновяване на сайта на България, беше обжалвана тази процедура, 2 години след нейното обявяване, спечелихме нейното обжалване в съда, и този, който беше избран, отказа да я сключи, с оглед на това, че вече цените са различни“, обясни тя.

Две групи мерки предлага Министерството на туризма за изход от кризата в бранша

Две основни групи са мерките, насочени в подкрепа на туристическия бизнес в България, за да се преодолеят максимално гъвкаво и бързо по...

„Аз ги разбирам в това тежко положение, в което сме всички, уверявам ви, че както аз, така и колегите ми ежедневно работим да вземем всички необходими мерки. Със сигурност хората в момента, в ситуацията, в която се намират, си търсят виновник, но в крайна сметка ние сме тук, за да работим и да намерим необходимия баланс. Ясно е, че тези мерки няма как да удовлетворят желанията на всички“, заяви тя в коментар на исканата й оставка от представители на неправителствени организации, превозвачи, заведения за хранене, круизи, алтернативен туризъм и туроператори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com