НСИ: Промишлеността и търговията у нас отбелязаха ръст

1857
НСИ: Промишлеността и търговията у нас отбелязаха ръст
Снимка: iStock

През ноември 2022 г. промишленото производство се повиши за пръв път след два месеца на спад, като в същото време строителството се увеличи за трети пореден месец, а търговията на дребно - за пети пореден месец, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленото производство се повишава през ноември с 0,7% спрямо предходния месец, когато се сви с 2,4%, като това представлява първо нарастване на промишлеността от август 2022 г. насам.

Производственото повишение през ноември се дължи най-вече на ръст с 33,6% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато добивната промишленост се свива с 0,1%, а преработващата промишленост бележи спад с 1,9 на сто.

Спрямо годината по-рано (ноември 2021 г.) промишленото производство нараства с 4,7% след повишение с 5,5% през октомври, като най-солидно повишение с 8,7% отчита производството в преработващата промишленост, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се свива с 5,6%, а производството в добивната промишленост - с 10,4 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през ноември се повишава с 0,4% спрямо октомври, когато нарасна с 1,0%. Продукцията от гражданското и инженерно строителство нараства през ноември с 0,9%, докато продукцията от сградното строителство остава на нивото от предходния месец.

Дянков: Политическата криза влияе негативно върху публичните финанси

Политическата криза има огромно и негативно влияние върху публичните финанси на страната. Партиите са в готовност на избори и затова са...

На годишна база строителната продукция през ноември се повишава с 1,6% след растеж с 1,8% през октомври. Сградното строителство нараства на годишна база с 0,5%, а гражданското и инженерното строителство - с 3,0 на сто.

През ноември 2022 г. НСИ отчита нарастване на търговията на дребно с цели 2,2% спрямо октомври, когато се повиши с 0,3%, като това представлява увеличение за пети пореден месец.

На годишна база растежът при търговията на дребно нараства през ноември за четвърти пореден месец, повишавайки се с 4,7% след растеж с 0,6% през октомври.

В края на 2022 г. представи проучване, което показа подобряване на стопанската конюнктура в страната през последния месец на изминалата година, като повишение отчете промишлеността и търговията на дребно, строителството остана на нивото от ноември, а в сектора на услугите беше регистрирано понижение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика