Обмислят по-строг режим при отпускането на бързи кредити

39098
Обмислят по-строг режим при отпускането на бързи кредити
Снимка: thinkstock

По-строг режим за фирмите, които дават бързи кредити, подготвят управляващите. Чрез бъдещите промени в Закона за кредитните институции от БСП искат да сложат край на злоупотребите, от които често потребителите патят при теглене на заем от така наречените лихвари, предаде Нова тв.

Една от идеите на левицата е да се въведе таван на лихвите. Заместник-председателят на Икономическата комисия в парламента Румен Гечев припомни, че често се случва за заем от 300 лева, длъжникът да дължи обратно няколко хиляди.

Правителството подготвя новия закон за бързите кредити

В сряда, 20 ноември, на редовното заседание на правителството ще бъде разгледан Законопроект за кредитните институции. Това каза вицепр...

Обсъжданият горен праг на лихвата бил 30% от стойността на кредита. Ще се въведе изискване фирмите за бързи кредити да доказват произхода на средствата си и да разполагат с поне 20% собствен капитал. Числата в момента се обсъждат от финансовите специалисти на БСП, както и с коалиционния партньор ДПС.

Малък шрифт, скрити условия, непосилни неустойки, драстични нови дългове, заплахи за съд и саморазправи. Това е само част от дългия списък с неприятни изненади на ужилени от една лихварска фирма, за която ви разказахме.

Какви са нарушенията според потребителите - фирмите за микрокредити не дават дължимото копие от договора с клиентите си и впоследствие ги дописвали. Други мамели, че подписаното не е договор за кредит, а само заявление за такъв. И още - често договорите се оказвали тайна.

Обещанието на управляващите беше законът да е готов още през късната есен на миналата година, но очевидно се отлага за новата парламентарна сесия. Засега фирмите за бързи кредити запазват мълчание.

Прокуратурата ще извърши проверка за бързите кредити

Прокуратурата ще извърши проверка във връзка с телевизионно разследване за бързите кредити - това на Нова телевизия срещу "Профи Кредит...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика