Оборотите на търговците отново изостават от инфлацията

1495
Оборотите на търговците отново изостават от инфлацията
Снимка: iStock

Оборотът в търговията на дребно у нас нараства с 9.6% на годишна база през месец март, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт. Това е по-бавен темп на растеж спрямо годишната инфлация, която достига 12.4% през разглеждания месец.

Данните издават забавяне в крайното потребление, тъй като оборотите на търговците нарастват с по-бавен темп от увеличението на потребителските цени у нас. Все пак темпът на растеж в оборотите се засилва спрямо предходния месец февруари, когато годишното повишение достигаше едва 6.6% на фона на годишна инфлация от 10% през съответния месец. За последно през месец януари оборотите записаха по-висок ръст (11.1%) спрямо годишна инфлация (9.1%).

Оборотът в търговията на дребно (без търговията с автомобили и мотоциклети) нараства с 1.6% на месечна база през март спрямо преходния месец.

Годишни изменения

Българите по-засегнати от скока на цените спрямо останалите в ЕС

Българските потребители ще бъдат по-силно засегнати от увеличаващите се цени на храните и енергията спрямо други граждани на Европейски...

През март 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 14.1%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 13.8%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.7%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-значителен ръст е регистриран при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 20.4%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 19.5%.

Месечни изменения

През март 2022 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 3.5%). Намаление е отчетено в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 1.0%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 0.8%).

По-значително нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9.0%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 8.3%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика