Обвиняват Лукойл в антитръстово нарушение, компанията на загуба, но раздава награди

10326
Обвиняват Лукойл в антитръстово нарушение, компанията на загуба, но раздава награди
Снимка: Лукойл

Криза с горивата в България, обвинения от КЗК срещу „Лукойл“ за антитръстово нарушение, компанията отчита половин милиард загуба, но раздават награди за добра работа. А именно “Лукойл” де факто е отговорна както за наличието на горивата, така и за тяхната липса – нещо, което изправи на нокти другите вериги бензиностанции.

Причината е, че „Нефтохим Бургас“ беше изведен за планов ремонт, а след това на два пъти инсталациите не можеха да бъдат включени. Недостатъчната наличност на горива е и една от причините цените да падат по-бавно, отколкото им се иска на потребителите.

Облаците над компанията се сгъстяват и по други линии.

„ОМВ България“ внесе жалба в КЗК срещу Лукойл за злоупотреба с монополно или господстващо положение. Има твърдения за извършено антитръстово нарушение от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл-България“ ЕООД.

Отделно от това, шефът на НАП публично изрази възмущението си, че компанията все е на загуба и не плаща корпоративни данъци. Пред румънското издание Libertatea, Румен Спецов дава пример с компания в областта на петрола, по която работят от няколко месеца.

„Намерихме голяма петролна компания, която повече от 10 години отчита само загуби. Имате я и тук, в Румъния. Тя е руска, но около нея има цял куп компании, включително български. Парите циркулират между тях по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария, другаде, в офшорни компании. Десет години без печалба, когато сте гигант на българския пазар, имате бизнес и в Румъния – как е възможно това", недоумява Спецов.

„Дойдохме в Букурещ, за да предложим да работим заедно срещу укриването на данъци от големи компании, които имат бизнес в България и Румъния. Започнахме с петрола. Честно казано, отне ми много време да стигна до Букурещ, от юли 2021 г. продължаваме да пишем документи и да изпълняваме формалности, за да се срещнем с румънската страна, нека променим това!”, заявява още Спецов в интервюто за Libertatea Спецов.

На фона на всичко това на 16-ти декември у нас пристигна вицепрезидентът и изпълнителен директор на руската компания Вадим Варабьов - човекът на Кремъл в “Лукойл”. Личност с такъв ранг е очаквано да се види с премиера Кирил Петков, но такава среща не е обявена. Затова пък Варабьов е участвал в тържествата по повод 30-годишнината на Лукойл в България, подготвени и репетирани в стил “тежък соц”, разказват организатори в събитието.

Припомняме, че през ноември месец по сигнал на „ОМВ България“ КЗК предяви твърдения за извършено антитръстово нарушение от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл-България“ ЕООД и поиска обяснения. Преди това е бил извършен анализ на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива.

В хода на производството Антимонополната комисия идентифицира конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове, поради което фокусира проучването върху поведението на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл България“ ЕООД (група Лукойл). Причината е ограничаване на достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура, което е от естество да ограничи вноса на горива в страната.

Комисията установи, че група „Лукойл“ притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива.

Според КЗК, дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива.

Разглежданите практики според КЗК представляват обща стратегия на групата за създаване на пречки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушение, тъй като са насочени към един и същ антиконкурентен резултат. Тези действия ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на група „Лукойл“ в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно.

„Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите. Поведението представлява злоупотреба с господство както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като ограничавайки вноса на територия на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки“, сочи КЗК.

Справка на Actualno.com в отчетите на „Лукойл“, публикувани в Търговския регистър, сочи, че действително „Лукойл Нефтохим Бургас“ е отчела грандиозна загуба за миналата година - 509 млн. лева (при загуба от 80 млн. лв. за 2019 г.), основно поради влошени пазарни условия, които оказват влияние върху дейността на дружеството.

„През 2020 г. компаниите от нефтената индустрия попадат едновременно под ударите на остра криза, в резултат на прекратяване действието на сделката ОПЕК + през март 2020 г., и драматичен спад в търсенето на нефтопродукти след февруари 2020 г., предизвикан от пандемията, свързана с коронавирусна инфекция (СОУШ-19). Настъпването им в един и същ период предизвиква дисбаланс между предлагането и търсенето на горива и оказва катастрофално въздействие върху индустрията, което води до шоков спад на котировките на нефт и нефтопродукти и отрицателни стойности на доходността от преработката през отделни периоди на 2020 г. В тези изключително неблагоприятни условия „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД изпълнява краткосрочна стратегия за адаптиране обема на преработка към намаленото търсене на горива и изпълнение на антикризисни мерки, насочени към снижаване на операционни и капиталови разходи“, се сочи във финансовия отчет.

Дружеството е част от Групата „ЛУКОЙЛ” в България. „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД се контролира от „ЛИТАСКО” СА (регистрирано в Женева, Швейцария), което към 31 декември 2020 година притежава 89.97% от акциите на дружеството. Крайно контролиращо предприятие е ПАО „Нефтяная компания „ЛУКОЙЛ”, Руска Федерация. Собственик на компанията е Вагит Алекперов, роден в Азербайджан.

На 29 декември 2020 г. съгласно решение на групата „Лукойл“ бива сключен договор за оказване на комплексна услуга (Operational and processing agreement) c дружеството „ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В. (Нидерландия), част от групата „ЛУКОЙЛ”. Считано от 1 януари 2021 г. дружеството преминава към бизнес-схема „Процесинг” (ишлеме).

Съгласно приетото решение „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД ще оказва услуги по приемане и преработка на суровина - собственост на процесингодателя и експедиция на произведената от тази суровина готова продукция. Заплащането на процесинговата услуга ще се осъществява по цена, определена на база метода себестойност плюс надбавка. Целта на този подход е да осигури стабилен и постоянен положителен финансов резултат на дружеството при работа по новата бизнес схема.

При преминаването към работа на процесинг на 1 януари 2021 г. мъртвите запаси (включени в „Активи държани за продажба”), технологичните и оперативните запаси от нефтена суровина, готова продукция и полуфабрикати (включени на редове основни материали; продукция и незавършено производство в бележка „Материални запаси”) са продадени на „ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В.

Количеството на продадените материални запаси възлиза на 457,166 тона на стойност 274,544 хил. лева към 31 декември 2020 г.

Собственост на дружеството остават запасите, поддържани съгласно Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти.

През 2020 г. дружеството преструктурира схемата си за финансиране, като изплаща заемите и закрива кредитните линии с „ЛУКОЙЛ Юръп Холдингс” Б.В., „ЛУКИНТЕР Финанс” Б.В,. ПАО „Нефтяная компания „ЛУКОЙЛ” и сключва дългосрочен договор за кредитна линия с мажоритарния си акционер „ЛИТАСКО” СА за сума 850 млн. евро. Срокът й на погасяване е 31 декември 2023 г. Към 31 декември 2020 г. дългосрочната кредитна линия, която не е усвоена, е в размер на 209 млн. евро.

С преминаването към работа на процесинг, „ЛУКОЙЛ Бенелукс” е бъде собственик на материалните запаси, а „Лукойл Нефтохим Бургас“ ще извършва услуга по преработка срещу получаване на месечно процесингово възнаграждение, определено на база себестойност плюс надбавка.

Според разчетите месечното процесингово възнаграждение ще осигури стабилен и постоянен положителен финансов резултат на дружеството при работа по новата бизнес схема.

Като част от преструктуриране на оперативната дейност, на 26-ти януари 2021 г., дружеството изплаща предсрочно главницата и натрупаните лихви по синдикирания банков заем с балансова стойност към 31 декември 2020 г. в размер на 234,595 хил. лева.

Другото дружество – „Лукойл България“ ЕООД, отчита печалба за миналата година. Финансовият му резултат преди данъци е брутна печалба в размер на 10,605 хиляди лева спрямо 76,234 хилди лева за 2019-та. Това се дължи на редица макроикономически фактори, променената пазарна конюнктура в страната в резултат на световната пандемия, независимо от усилията от страна на ръководството в посока оптимизация дейността на дружеството, се сочи във финансовия отчет.

Бензиностанциите, опериращи под знака на „ЛУКОЙЛ“ към 31 декември 2020 г. са общо 225, като от тях 195 са собствени, а 30 - по договор за франчайз.

Автор: Екип на Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика