Очакваме реколта на пшеницата с по-ниско качество

14360
Очакваме реколта на пшеницата с по-ниско качество
Снимка: Getty Images/Guliver

Тазгодишната реколта пшеница е с по-ниско качество. Пазар няма, цените са ниски, сеитбата закъснява. Информацията съобщи селекционерът Николай Ценов. Той прогнозира, че догодина в страната верортно ще има по-малко зърнени площи.

Заради дъждовете тази година пшеничната реколта е с по-ниско качество, а по-добрата вече е изнесена, коментира Николай Ценов, цитиран от БНР. Той добави: "Част от българската пшеница, която е хубава, с добро качество, която е ожъната преди дъждовете, отиде на Констанца. Румънците са спечелили един търг за триста и няколко хиляди тона пшеница, което Румъния изнася в Египет, т.е. българската пшеница през Румъния отива в Египет".

Тазгодишният износ на пшеница е по-слаб

Износът на пшеница е по-слаб тази година. Това каза Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на уп...

Междувременно стана ясно, че с около 10 на сто по-малко площи с пшеница очаква да се засеят тази есен у нас народният представител от Коалиция „БСП Лява България“ проф. Светла Бъчварова. Тя счита, че това няма да е сериозен проблем за сектора. Според нея, по-голям проблем са пазарите и цените на земеделската продукция тази година.

Една от основните задачи е да се предвидят средства и още през януари да се изплатят европейските субсидии на земеделските стопани, за да могат по този начин да решат някои от финансовите си проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика