Официално: 5% надценка за обменните бюра

5834
Официално: 5% надценка за обменните бюра

Намалява се значително надценката на чейндж бюрата от 20% на 5%, предаде БГНЕС.

В последния брой на Държавен вестник вече са обнародвани широко дискутираните промени в наредбата, регламентираща дейността на всички обменни бюра в страната. С тях се намалява процентът, с който обменният курс, определен от лицата, извършващи дейност като обменно бюро, може да се отклонява от курса за съответната валута за деня, за която Българската народна банка има котировка.

До преди броени дни курсът можеше да се отклонява до 20% от курса на Българската народна банка, а от влизането в сила на промените в наредбата този процент става 5%. Целта е по този начин да се ограничат измамите на клиентите, като всички чейндж бюра имат 7 дни да изпълнят новото изискване.

В действителност това е поредният опит да пресекат десетките опити за заблуда на туристите с курсовете на основните валути. В последните години много граждани се оплакват, че са станали жертва на различни трикове на работещите в чейндж бюрата, един от които е поставянето на различни табели пред и вътре в обменното бюро. Например, пред самото чейндж бюро може да се види фиксингът на БНБ ( или друга вярна информация, която обаче не е от значение за самата сделка), а реалният курс "купува" да е на доста по-малко табло вътре в самото бюро.

Редактор: Ая Косарова

Автомати сменят чейндж бюрата

Освен в банковите офиси и в пунктовете на чейндж бюрата валута ще може да се обменя и чрез специални автомати, приличащи на познатите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика