Около 300 фотоволтаични централи са в процес на фалит

9110
Около 300 фотоволтаични централи са в процес на фалит
Снимка: Getty Images / Guliver

Около 300 малки фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ) са в процес на фалит. Това заяви Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. Той поясни, че това ще доведе до закриването на над 1 800 работни работни места.

Причината за фалитите е драстичното намаляване на изкупната цена на електроенергията от малките ФЕЦ. Хиновски обясни, че тя е паднала 8 пъти.

Според него това не е оправдано, тъй като общата мощност на тези 300 електроцентрали е само 28 мВт. Това възлиза на 0,2% от общата инсталирана мощност у нас.

Следващото поколение соларни панели е почти невидимо

Изследователи от Мичиганския щатски университет са разработили нов тип соларни панели, които са почти невидими за човешкото око. Открит...

Те произвеждат едва 0,007 % от общото количество енергия и поради това влиянието им върху крайните цени е близо до нула, уточни Хиновски пред "Стандарт нюз".

Павлина Цанева, собственик на ФЕЦ, обяснява, че 300 семейни фирми са кандидатствали за финансиране по ПРСР в предишния програмен период. Електроцентралите са с мощност 70-80 кВт, а инвестицията във всяка от тях е около 700 хил. лв. 50% от средствата са по ПРСР, а останалите – кредити и собствени средства.

Цанева коментира, че бизнес плановете им са били одобрени от ДФ "Земеделие" (ДФЗ) - за отпускането на грант, както и от банките - за отпускането на кредити, които са със срок на връщане 9 г., пише още Economic.bg.

Процесът стартира през 2009-2010 г., но Държавен фонд „Земеделие“ е забавил отпускането на средствата с около три години.

В крайна сметка фондът е одобрил бизнес плановете, но при изкупна цена на енергията от над 800 лв./мВтч. След фотоволтаиците са построени, изкупната цена е намалявана неколкократно до 100 лв./мВтч през 2015 г.

ЕС започва разследване срещу китайските соларни панели

Европейската комисия обяви в четвъртък, че е започнала разследване за субсидиране на китайските производители на соларни панели по иска...

От миналата година приходите на електроцентралите падат до 8000 лв. годишно. Тези не са достатъчни дори за покриване на разходите за балансиране на енергията и към Фонда за сигурност на ЕЕС, обясни Павлина Цанева.

В същото време годишните разходи за поддръжка, работни заплати, охрана и за задължителните по изискванията на ДФЗ застраховки са над 38 хил. лв., като в тях не влизат лихвите по заемите и нормата на възвръщаемост на собствения капитал.

"Ако държавата спешно не вземе мерки да промени тази несправедливост, 300 фирми ще фалират до няколко седмици, а над 1800 души ще останат на улицата“, коментира Иван Хиновски. По думите му това е само един от проблемите.

Другият е, че България ще трябва да връща на Брюксел 100 млн. лв., с които е финансирала изграждането на тези 300 фотоволтаични електроцентрали.

Отделно има глоба, тъй като има 10-годишен ангажимент към Европейската комисия да създава условия те да работят рентабилно, обясни още Иван Хиновски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика