Орешарски коментира бюджета за догодина само пред чужда медия

23237
Орешарски коментира бюджета за догодина само пред чужда медия
Снимка: БГНЕС

По-висок растеж и над 2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции - това очаква премиерът Пламен Орешарски за българската икономика догодина. Той говори само пред агенция Bloomberg на фона на днешните протести и обсъжданията на държавния бюджет за 2014 година.

„За следващата година планираме голяма емисия еврооблигации от порядъка на поне 1 млрд. евро, която ще бъде необходима за рефинансиране на дълга“, каза още министър-председателят. Той напомни, че ще трябва да посрещнем големи плащания по дълга през януари 2015 година. Тогава излизат в падеж емитираните през 2002 г. глобални облигации в щатски долари.

За сферата на енергетиката Орешарски посочва, че е важно да се освободят предпоставките за експорт. Попитан за АЕЦ „Белене“, той заяви, че проектът е на стадий анализ и преценка - на първо място за дългосрочните нужди от електроенергия на нашата страна и региона, както и на възможностите да бъде привлечен стратегически външен инвеститор. Министър-председателят обръща внимание на непоследователната политика на предишното правителство по отношение на цялата енергетика.

На въпрос за 7-ми реактор на Козлодуй Орешарски каза, че се работи и по този въпрос. „Не сме прекратили дейността, тъй като считаме, че има място да се разработва и такъв вариант. Стадият по думите му е "предварителен“.

Помолен да изтъкне важно постижение на кабинета от началото на мандата, Орешарски отбелязва постепенното възстановяване на инвестиционния климат.

„Освободихме страната от страха. Мисля, че това се отразява в по-висока инвестиционна активност. Надявам се да го видим като тенденция и в макроикономически план следващата година“, каза премиерът.

Бюджетните дебати

Бюджетът за следващата година е най-социалният от десет години насам, кълне се БСП

Националният съвет на БСП реши, че подкрепя проектобюджета за 2014 и дава мандат на ПГ на Коалиция за България да гласува "за" Закона ...

В хода на дебата стана ясно, че пенсиите догодина ще се увеличат с  около 3% - минималната от 150 ще стане 154 лв., а максималната от 770 - 840 лв. Тези промени ще са в сила обаче от юли. Преди това – от януари – майките ще започнат да получават повече пари за отглеждане на дете – от 310 на 340 лв., колкото ще се увеличи и минималната работна заплата, припомня Нова телевизия.

Здравната каса догодина ще може да харчи почти 3 млрд. лева. Повече средства ще има за извънболничната помощ, за зъболекарите и за лекарства. Със 100 млн. по-малко обаче ще са парите за болниците, като лечебните заведения ще разчитат Здравната каса да вади пари от резервни фондове.

И догодина държавата ще събере по-малко приходи от разходите, които ще похарчи. Оценката е, че дефицитът ще бъде 1,8%. Минималната заплата от началото на годината ще бъде 240 лева. Общественото осигуряване ще може да разчита на 9 млрд. лева - основно ще се насочат за пенсии, като минималната ще се увеличи само с 4 лв. Максималната ще бъде 840, но увеличенията са заложени от юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика