Орешарски: По-ясна визия за пенсионната реформа – наесен

33919
Орешарски: По-ясна визия за пенсионната реформа – наесен
Снимка: БГНЕС

С еврокомисар Андор обсъдихме въпроси, свързани със структурната безработица, с плановете за нашата пенсионна реформа и хода й занапред. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Министерския съвет след среща с европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и приобщаване Ласло Андор, предаде БГНЕС.

В момента пенсионната реформа се ревизира и актуализира. На този етап вървят интензивни обсъждания със социалните партньори, така че тази есен да имаме по-ясна визия за реформата и да вървим в тази посока следващата година, допълни премиерът.

Адемов: Проблемът на България е в ранното пенсиониране

„Проблемът на България е в ранното пенсиониране", заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред NTV, уточняв...

Според него европейският комисар по заетостта е един от най-важните, доколкото работата му засяга работни места и социални политики.

Все още няма окончателно решение за пенсионната реформа, тъй като предстои тя да бъде обсъдена на различни нива - заедно със социалните партньори, заедно с експертите от Консултативния съвет по осигурителните отношения към министъра на труда и социалната политика. Коментарът направи в Русе министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в началото на миналия месец, предаде БГНЕС.

Адемов коментира, че на фона на демографската картина у нас увеличаването на възрастта за пенсиониране е неизбежно, но това ще бъде съобразено с очакваната продължителност на живот на българите.

Припомняме ви, че пенсионната реформа беше спряна с решение на НС в края на миналата година. Това се случи с приетите на второ четене промени в Закона за държавно обществено осигуряване през 2014 г.

Идея - пенсиониране година по-рано, но с 85% от пенсията

Хаос около действията на управляващите или просто неразбирателство? Този въпрос възникна, след като депутат от БСП каза, че има договор...

След промяната през тази година право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60 години и 8 месеца от жените и 63 години и 8 месеца от мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Ако нямат необходимия стаж или възраст, желаещите ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца за жените и мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.

Няма да има ранно пенсиониране

Предложението да има ранно пенсиониране, което беше внесено от Сергей Станишев, не беше прието от парламента. Лидерът на БСП предлагаш...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика