Орешарски си признава, че икономиката ни страда по отношение на енергийната ефективност

20298
Орешарски си признава, че икономиката ни страда по отношение на енергийната ефективност
Снимка: БГНЕС

Големият резерв за българската икономика е енергийната ефективност. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с европейския комисар за действия по климата Кони Хедегор, която беше на посещение в България днес.

По думите на Орешарски България "принципно" подкрепя намаляването на вредните емисии и подобряването на всички екологични параметри.

"Обсъдихме интересни въпроси от дискусията, която тече в момента в европейски мащаб по отношение на климатичните цели за следващите 15 години", заяви Орешарски след срещата си с европейския комисар за действия по климата Кони Хедегор.

Според Орешарски климатичните цели трябва да бъдат балансирани за научното развитие и да не допринасят за влошаването на конкурентоспособността на икономиката. "Трябва да имаме и големи резерви по отношение на енергийната ефективност", подчерта премиерът.

Европейският комисар за действия по климата Кони Хедегор подчерта, че хората в България са почувствали, че промените в климата не са далечна заплаха.

"Трябва да помислим за енергийната ни сигурност, защото днес ЕС изпраща близо 1 млрд. евро извън Европа за изкопаеми горива, а 300 млн. евро по това направление отиват и в Русия", заяви Хедегор.

"Не е ли по-добре да повишим енергийната си ефективност и тези пари да остават тук вместо да излизат навън", запита комисарят по промените в климата. Според нея повишаването на енергийната ефективност е много важна тема за регион като България, който много зависи от доставките на горива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика