От Юлен възроптаха срещу решението за лифта в местността Платото

7270
От Юлен възроптаха срещу решението за лифта в местността Платото

Въпреки че Върховният административен съд (ВАС) постанови, че лифтът в местността Платото в Национален парк "Пирин" е незаконен, концесионерът на ски зона "Банско" "Юлен" твърди, че това не е вярно.

Според заключението на съда строежът на лифта е ново строителство, за което е трябвало да има Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), а такава няма, тъй като лифтът е минат по Закона за устройство на територията (ЗУТ) т.е. води се ремонт. Освен това ВАС постанови, че инвестиционното предложение на "Юлен" е извън границата на концесионната територия, извън обхвата на концесионния договор и извън зона ІV от националния парк, в която е допустимо строителство.

ВАС отмени решение на министъра на околната среда за нов лифт в НП "Пирин"

Има сериозно противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона – е констатирал Петчленен ...

Делото по казуса се води от две години и е образувано по жалба на Асоциация на парковете в България, която атакува решение на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, с което тя съгласува инвестиционно предложение на концесионера на ски зоната Банско Юлен за подмяна на два влека в местността Платото с един четириседалков лифт.

"След произнасянето на ВАС по съдебния спор за преценката на МОСВ, че няма нужда от екологична оценка за строежа на лифта, не може да се прави извод, че изграденото съоръжение е незаконно. То е извършено при пълно спазване на предвидените в действащото законодателство процедури и въз основа на всички необходими разрешения. Това за нас е безспорно", пише в съобщението на Юлен изпратено до медиите в петък.

"Всеки опит на някого да квалифицира тези съоръжения като незаконни ще ангажира отговорните държавни институции по реда на Закона за отговорностите на държавата за причинени вреди. Силно сме загрижени от ненормалната в подобни случаи активност на някои държавни органи и ресорното министерство в последните дни на мандата им, които под прикритието на евтини медийни изяви продължават практиката на рекет и безпрецедентен натиск върху българския бизнес, инвеститорите и данъкоплатците", пише още в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика