Овчаров: Борисов вкара Пеевски и Василев в "Южен поток", от "Позитано" пуснаха Westinghouse

22305
Овчаров: Борисов вкара Пеевски и Василев в "Южен поток", от "Позитано" пуснаха Westinghouse
Снимка: БГНЕС

Когато се намесват определени външни фактори, правилата и законите в България не действат. Не обвинявам Драгомир Стойчев заради договора за седми блок с Westinghouse или заради „Южен поток” – той е просто изпълнител, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият икономически и енергиен министър Румен Овчаров.

В България има закон за изграждане на нови енергийни мощности. Нали си спомняте, че през 1999 година Иван Костов ни обясняваше, че Надежда Михайлова не е подписала нищо за 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Или пък договорите за „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3”, които бяха цивилизационен избор? Или Меглена Кунева, която до последно твърдеше, че нямаме ангажименти след затварянето на глава „Енергетика” при влизането в ЕС, припомняше Овчаров. Е, този закон в случая с Westinghouse не е спазен, така че прокуратурата може да провери защо, посъветва Румен Овчаров.

Кадиев: БСП трябваше категорично да се разграничи от споразумението с "Уестингхаус"

БСП трябваше категорично да се разграничи и от споразумението с „Уестингхаус" и от подписалите го. Това написа на профила си във ...

Овчаров посочи и, че „хора от Позитано” са се срещали с Westinghouse и заради това Стойнев е дал зелена светлина за акционерното споразумение за седми блок. Бившият енергиен министър не пожела обаче да каже кои са тези хора.

Когато не чуеш конкретни цифри – за икономическа възвръщаемост например, като тук влиза и „Южен поток”, тогава е ясно, че говорим за абра-кадабра. Фактът, че всичко се прави в последния момент, поражда съмнения. Винаги съм смятал, че „Южен поток” е много изгоден за България, но въпросът е какво печелим икономически, а не само геостратегически. Моята критика към МИЕ е, че този консорциум, който ще строи българската отсечка на „Южен поток” (бел. ред. – „Газпроект Юг”), беше избран крайно непрозрачно. И този консорциум в играта го вкара Бойко Борисов – Делян Пеевски и Цветан Василев са му били фаворити за този проект, а тъжната истина е, че правителството Орешарски с мандат на БСП не направи нищо, за да промени нещата. А приказките на Драгомир Стойнев, че Пеевски се изтеглил, са смешни  - просто фирмите му прехвърлиха дяловете си на другите в консорциума, заяви Овчаров.

Не бих казал, че има „лош вкус в устата” заради проф. Георги Близнашки. Ние сме търпеливи хора – има редица случаи, в които „старите предатели на партията са се превръщали в нови лица”, каза Овчаров, уточнявайки, че случаят с Близнашки  е по-различен.

Михаил Миков е номиниран в столичните райони, но не е на първо място, защото това е класация за след водачите на листи, коментира бившият енергиен министър след неуспеха на новия председател да се пребори дори за едно първо място в листите на БСП за София. Аз промяната в БСП я виждах малко по-различна. Тъжната истина обаче е, че освен корпоративните зависимости в България, има и геополитическа игра, посочи Овчаров.

Споразумението с Westinghouse беше публикувано, но с куп скрити страници

В съотвествие с призивите за оповестяване на акционерното споразумение между АЕЦ „Козлодуй” и Westinghouse, то вече е качен...

Провалът на БСП дойде окончателно, след като Сергей Станишев поиска да довръши мандата на Пламен Орешарски, като застане начело на предишното правителство. Не мисля, че следващият мандат БСП може да си мечтае да управлява. Програмата максимум на тези избори е БСП да остане незаобиколим фактор в българската политика т.е. без БСП да не може да се състави правителство. Като мандати това означава 70-80, а при по-малко предполагам, че ще станем свидетели на повторение на управлението на Бойко Борисов – нихилизъм, грандоманщина, лична власт, завърши Овчаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика