"Овергаз": Налягането е в норма, не се очаква газова криза

19967
"Овергаз": Налягането е в норма, не се очаква газова криза
Снимка: БГНЕС

"Не очакваме газова криза в България, даже от информация на колеги, които следят показателите в транзитната мрежа, налягането на газа, което в един момент беше ниско, сега се е вдигнало и то е в нормите. Още повече, че Украйна преведе съответните аванси и тя е започнала реално да потребява газ от вчера".

Това заяви в Русе изпълнителният директор на "Овергаз Север" Владимир Илиев. Той бе в града заедно със зам.- изпълнителния директор на "Овергаз" Константин Константинов по повод 10-годишнината от газификацията на Русе, предаде БГНЕС.

Владимир Илиев допълни, че няма никакви признаци на влошаване на технически параметри, на намалени количества, нито информация за някакви форсмажорни обстоятелства. "Така че не очакваме, не планираме и не вярваме да има някакви сривове с доставките през тази зима", заяви Илиев.

Той коментира и тенденцията, която върви в момента в Европа и в света, за намаляване на цената на газа. "Това би трябвало да се случи и в България – трендът е надолу. Цената на газа се определя от кошница петролни продукти и курса на долара. Доларът върви надолу и цената на газа тръгна надолу и през зимата. А да не говорим за летните цени на газа, които са технически минимум. В Европа в момента има свръхпредлагане на газ. И понеже европейският пазар е зрял пазар, той е развит пазар, и всички нови доставчици се стремят да стигнат до него. Така че в близко бъдеще в Европа има и ще има свръхпредлагане на природен газ, което ще доведе до намаление на цената. За разлика от цената на електроенергията и топлоенергията. Газът е един продукт, който след време ще се търгува на борса, както се търгува в цяла Европа", каза Владимир Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика