Петкова твърда - край на вересията за ТЕЦ-овете със скъпия ток

18012
Петкова твърда - край на вересията за ТЕЦ-овете със скъпия ток
Снимка: БГНЕС

С една до две години да се отложи чл. 162 от Закона за енергетиката. Това поискаха КНСБ и КТ Подкрепа на среща с енергийния мийнистър Теменужка Петкова.

Чл. 162 касае купуването на електрическа енергия от комбинирано производство на топлофикациите и заводските централи. Поправката влезе, за да се елеминира това производство, което НЕК задължително купува и което само за последната година е довело до около 200 млн. лева загуба.

България не може да се справи дори краткосрочно при спиране на газа от Русия

България се оказа на последно място в Европейския съюз по степен на подготвеност, ако Русия реши да спре газовите доставки през Украйна...

На срещата енергийният министър припомни, че ограниченията за изкупуване на неефективното производство са залегнали в закона още от 2012 година. Те е трябвало да влязат в сила от 1 юли 2015 година, като сега просто с новите промени срокът е скъсен и вече ограниченята са в сила. Според Петкова централите са имали достатъчно време да направят необходимите промени в дейността си.

С влизането в сила на ограниченията най-много ще пострадат следните три ТЕЦ-а - в Сливен, в Перник и в Русе. Освен това ще пострадат свързаните с тях Мини "Черно море" и Мини Перник.

По думите на Петкова сега има законов вакуум - произведената скъпа енергия от комбинирано производство не може да се пласира нито на нерегулирания, нито на нерегулирания пазар. Затова КЕВР ще изработи временни правила за изкупуване на неефективно произведената електроенергия, докато централите и топлофикациите не успеят да реогранизират дейността си.

Междувременно ръководството на парламентарната група на ПП ГЕРБ и Изпълнителния съвет на Конфедерация на труда "Подкрепа" проведоха работна среща в Народното събрание. По време на срещата бяха заявени взаимните намерения за сътрудничество в рамките на развитие на социалния диалог, съобщиха от ГЕРБ.

Основният акцент от разговорите бе свързан с взаимодействие относно промените в законодателството. Ръководството на ПГ на ГЕРБ подчерта, че са готови на диалог. "Винаги ще разчитаме на разговор. Целта на днешната среща е дори в противоречието да бъде намерен диалог в името на развитието на държавата", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Той бе категоричен, че представителите на КТ "Подкрепа" могат по всяко време да заявяват текстове от законопроекти, които ги притесняват, за да бъдат обсъждани както със законодателната, така и с изпълнителната власт. Според зам.-председателя на ГЕРБ именно чрез партньорство спорните текстове могат да бъдат променяни между първо и второ четене.

По време на срещата бяха обсъдени детайлно Законът за енергетиката, Законът за предучилищното и училищното образование, пенсионната реформа и други. Ръководството на ПГ на ГЕРБ покани представителите на КТ "Подкрепа" на форума на Предприемачи ГЕРБ, които са организация, тясно свързана с развитието на средния и малкия бизнес.

Евтин ток или работни места

Евтина електроенергия или работни места? Какво в крайна сметка иска нашето общество? Неколкостотин души да останат без работа или 7 мил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика