Петкова: Вероятно споразумението с американските централи ще задържи цената на тока

6891
Петкова: Вероятно споразумението с американските централи ще задържи цената на тока
Снимка: БГНЕС

Ще купуваме по-евтин ток от американските централи тогава, когато НЕК покрие издълженията си към двете „Марици”. Надяваме се това да стане към 30-ти юни, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Пред БНТ Петкова уточни, че голяма част от задълженията ще отидат право в „Мини Марица Изток”, тъй като американските централи имат дългове към тях.

Плащаме на американските централи с външен кредит

БЕХ ще тегли заем от външните пазари, за да се разплати НЕК навреме с американските централи. Това уточни енергийният министър Теменужк...

На въпрос защо намалението от 30% в изкупната цена няма да се отрази в цената на тока за крайните потребители, Петкова обясни, че има две компонента – цена за разполагаемост и цената, за която се изкупува тока. Цената за разполагаемост е само за „готовност” на двете централи да произвеждат, но без да работят и с новото споразумение се сваля въпросната цена. А тази цена е по-висока от енергийната компонента, обясни Петкова. И добави колко е намалението при двете централи - с "Контур Глобал Марица Изток 3" е 17% и 14% е с "AES Гълъбово Марица Изток 1". Според енергийния министър това било голям успех, защото ще облекчи НЕК.

По всяка вероятност споразумението с американските централи означава, че „вероятно” ще задържим цената на тока, съгласи се Петкова. На въпрос как ще има по-евтин ток за бизнеса – нещо, което Бойко Борисов обеща на бизнеса, Петкова отговори, че затова се обмисля добавка „зелена енергия” за износа за ток с идеята да се намали износа и да не се дава евтин ток за конкурентни икономики – гръцката и турската.

За Westinghouse Теменужка Петкова посочи, че споразумението за седми блок на Козлодуй е под условие – последващо одобрение. Няма обаче стратегически инвеститор – преди това е била Toshiba (бел. ред. – компанията-майка на Westinghouse), но тя се е отказала от идеята и е останала само Westinghouse. Петкова призна, че сега няма съгласие с Westinghouse да увеличи участието си (бел. ред. – до 49% в акционерното дружество), макар документите да са така оформени, че американската компания е поела ролята на стратегически инвеститор, но според споразумението американците ще излязат от седми блок, когато той почне да се експлоатира. Това означава, че реално Westinghouse ще продаде дела си в блока.

По отношение на инвестициите на енергийните дружества, Петкова „раздели” ЕРП-тата от държавните дружества. През тази зима имаше много сняг, припомни тя. ЕСО е заделил 90 млн. лева за инвестиции през тази година, каза Петкова.

Тихо и скромно се договоря намаление и от ВЕИ-тата, и от ЕРП-тата, каза Борисов

По същия начин преговаряме със зелените енергии, с ЕРП-тата - тихо и скромно. Когато дойдем да подпишем пред вас, тогава ще кажем как...

През декември 2014 година в мина Оброчище, където преди два дни загина човек, е правена проверка. Не са установени нарушения на правилата за безопасност. Няма и оплаквания, че не се плащат заплати в мината. Не са установени и пропуски с концесионните задължения на концесионера, потвърди Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика