Пламен Пувков: В „Ел Би Булгарикум“ тече битка на групировки от служебния кабинет

5568
Пламен Пувков: В „Ел Би Булгарикум“ тече битка на групировки от служебния кабинет
Снимка: Ел Би Булгарикум

Не случайно „Ел Би Булгарикум“ е в забранителния списък за приватизация, тъй като притежава много ценни ресурси. Всички виждат „Ел Би Булгарикум“ като потребители в България – купуват киселото мляко, сиренето, кашкавала, но това е само част от дейността на предприятието. В него се пазят още колекция на български щамове, разработени назад в годините и това е една от големите му ценности. Това заяви Пламен Пувков, бивш председател на Борда на директорите на „Ел Би Булгарикум“ в ефира на „Евроком“.

„Едно предприятие, макар и държавно, трябва да се управлява добре – това изисква да се насочи фокусът в една посока и моето мнение винаги е било, че дейностите, свързани с наука и развитие трябва да определят фокуса му. Там имаме продукти с много добра добавена стойност и това е добра насока за развитие на дружеството“, добави той.

ОЩЕ: Новият шеф на "Ел Би Булгарикум" обеща да задържи цените на млечните продукти по-ниски

Пувков определи развитието на ситуацията около освобождаването на директора на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов като „тъжен цирк“ и посочи, че щетите, които се нанасят на предприятието са големи. „На база на днешните престрелки по медиите, може да определим тези действия като „битка между групировки“ - отношенията, които се демонстрират напомнят за такова съревнование. Изнесените твърдения показват, че има злоупотреби и при едната група, и при другата – тоест няма добри в този филм. Думата „мафия“, която използва Маринов, показва какви са взаимоотношенията в това дружество, както и в Министерството на икономиката и като цяло при управлението на служебния кабинет. Ако този стил на управление е приложим и за другите държавни предприятия и другите министерства, вървим към съсипване на това дружество и разпад на държавата. Вчера нещата станаха видими нещата и това което прозира е едно – корупция“, заяви Пуфков.

Той посочи, че закупуването на моторни превозни средства за дружеството са необходими, но става ясно, че дори с това се злоупотребява: „Данните, които изнесе ДКК, показват, че цените са завишени с по 30 хил. на автомобил. Те посочиха и злоупотреби при закупуването на сурово мляко – казаха, че цената е силно завишена с около 0,30-0,35 лв. на литър – това е повече от ненормално. При обемите, които се закупуват на месец – това са 600 тона от суровото мляко, прави почти 200 хил. на месец. Още по-големия проблем е, че това са фирми посредници“, допълни Пувков.

„Не сме имали в нашето управление такъв момент, това е грешка при управлението – ако не можеш да си планираш добре потоците, не си за това място“, каза още той по отношение на изнесените твърдения за случващото се в „Ел Би Булгарикум“

„Озадачиха ме твърдението за лошо качество на продуктите – по този начин се подронва авторитета и доброто име на предприятието – клиентите вероятно ще се отдръпнат, имиджовите щети тепърва ще се разбере какви са, потърпевш накрая ще е държавното предприятия, което не е управлявано добре и цялата държава, която се води към разпад“, допълни той.

Министър: Уволнението на шефа на "Ел Би Булгарикум" няма общо със свалянето на цените

Уволнението на шефа на "Ел Би Булгарикум" няма общо със свалянето на цените. Това каза министърът на икономиката в служебното правителс...

Пувков посочи още, че некоректно е излязла информация в медиите относно бизнес плана за развитие на дружеството: „Този план не беше одобрен на три пъти от ДКК по време на нашето управление, одобриха го едва след края на нашето управление и използваха нашия план, за да работят по него. В това няма нищо общо, тъй като е изработен много внимателно“, каза той и посочи, че в плана е било заложено закупуване на машинни съоръжения, които са крайно необходими, но тези инвестиции още не са реализирани. Предвидено е било и увеличение на заплатите – с 30% на научните работници и с 20% на персонала от производството. Новото ръководство обаче е преценило, че няма да реализира увеличение в такъв мащаб, допълни Пувков.

Бившият председател на Борда на директорите на „Ел Би Булгарикум“ заяви, че след смяната на неговото ръководство, което се е случило без обяснение, се е назначил нов Съвет на директорите с увеличен състав – от трима на пет. Той определи тази стъпка като безсмислена и посочи, че дружеството няма нужда от 5 души в Съвета на директорите.

Пуфков посочи още, че след назначаването на Николай Младенов, са назначени и още около 20 души в администрацията: „Предприятието има нужда от хора, но те са в администрацията. Ние не сме раздували административния щаб и сме назначавали хора в производството. Искам да се види разграничението какво е сега и какво беше, като управлявахме ние. По това време министър беше Корнелия Нинова – тя с желязна ръка настояваше предприятието да се управлява с грижата на добър стопанин и да покажем, че държавното предприятие може да се управлява добре“, каза той и посочи, че когато са стартирали работа, той и екипът му са започнали с анализ на предходното управление в резултат на който са били подадени сигнали до Агенция „Държавна финансова инспекция“ и Икономическа полиция.

„Бяха заведени граждански дела за завишаване на възнагражденията на предходното ръководство извън нормативно определените, както и за фиктивни договори на назначени хора. Тези дела са задвижени, надявам се институциите да ги придвижат докрай“, изрази надежда Пувков.

Той коментира освобождаването си от "Ел Би Булгарикум" по следния начин: „Идва служебното правителство и назначава определи хора по списък може да се каже. Критериите не бяха добро управление, а някакви други – да изпълняват задачите, които са им спуснати от служебното правителство на президента Радев. Надявам се, когато говорим за неефективности, президентът да обърне внимание с какви хора управлява и кого е назначил“, завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com